Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

6 ianuarie 2017 11:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Utilizat în medicina tradițională ca leac pentru migrene sau epilepsii, cimbrul este un remediu eficient și în tratarea bolilor respiratorii. Ceaiul are puterea de a inhiba bacteriile și virusurile și de a elibera căile respiratorii.

Virtuțile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. În Evul Mediu, uleiul volatil era folosit la tratarea ciumei, a holerei sau a frigurilor galbene, iar astăzi este utilizat pe scară largă pentru prevenirea infecțiilor tractului respirator. Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind utilă și în tratarea altor boli, nu doar a celor care țin de tractul respirator.

Există 3 tipuri de cimbru: cel de cultură (Thymus vulgaris) - cu proprietăți curative, cel de grădină (Satureja hortensis) - folosit ca și condiment și cimbrișorul (Thymus serpillum) - utilizat atât la prepararea mâncărurilor, cât și în tratarea unor afecțiuni. Deși proprietățile lor sunt foarte asemănătoare, cimbrul de cultură este cel mai des utilizat în tratamentele tradiționale.Cimbrul de cultură uscat conține un nivel ridicat de vitamine, minerale și uleiuri volatile cu valoare terapeutică.

Combate răceala,  astmul și bronșita

·         Pentru tratarea bronșitei și a răcelii în stare incipientă, cimbrul de cultură este planta pe care poți conta. Recomandată este tinctura, câte 1 linguriță de 4 ori pe zi, în cure de maximum 10-12 zile. Aceasta poate fi combinată cu tinctură de ciuboțica-cucului pentru rezultate și mai bune, în proporție de 2 la 1, doza recomandată fiind aceeași ca și în cazul cimbrului simplu. În general, rezultatele încep să se vadă după primele zile. La nevoie, cimbrul poate fi administrat și sub formă de infuzie, preparată din 2 lingurițe de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Are efect expectorant și descongestionant, ajutând la eliminarea mucusului.

·         Astmul, pneumonia și infecțiile respiratorii repetitive se tratează cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă fierbinte. Lași la infuzat 5 minute. Acesta are efect antibiotic și ajută la dilatarea bronhiilor, ușurând respirația. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie urmat minimum 2 săptămâni, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.

·         Tuse convulsivă sau productivă. Datorită proprietăților sale expectorante, bronhodilatatoare și calmante, cimbrul este mai indicat în tuse. Tratamentul este unul de lungă durată, de până la 4 săptămâni. Se fac infuzii cu pulbere de cimbru, de 3 ori pe zi, câte 1 linguriță la 1 cană de apă fierbinte, lăsată la infuzat 10 minute. Pentru întărirea imunității, este recomandat să faci și băi cu infuzie de cimbru. Pui câteva lingurițe într-o cană de apă fierbinte, acoperi și lași 10 minute, apoi torni infuzia în apa în care te speli.

Află pe clicksanatate.ro sub ce formă se pot lua remediile cu cimbru!

Îți încălzești des mâncarea la microunde? Riști să faci diabet!

Cum recunoști alergia la frig

Mai multe