Cimbrul te scapă de viroze

10 noiembrie 2013 15:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Cimbrul dă gust mâncărurilor, însă acest condiment are şi calităţi medicinale, fiind de ajutor în multe dintre bolile sezonului rece. Află din „Click! Sănătate“ ce afecţiuni poţi trata cu remediile din cimbru!

Remediile pe bază de cimbru oferă protecţie cardiacă şi au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. De asemenea, leacurile pe bază de cimbru acţionează ca tonic nervos, ca antispasmodic şi antireumatic.

Ce poţi trata

- Simptomele bronşitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii şi tusei pot fi reduse cu tinctură de cimbru, care are efect expectorant. - În tratamentul astmului, pneumoniei şi infecţiilor respiratorii se recomandă administrarea de ulei volatil, câte 2-3 picături pe zi, timp de 2 săptămâni.- Uleiul are efect antibiotic şi bronhodilatator puternic. Faringita şi laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru. - Colitele şi enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive şi balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru, pentru că are efect antiinflamator şi distruge flora bacteriană de fermentaţie. Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi.- În tratamentul sinuzitelor, se utilizează tot uleiul volatil de cimbru, sub formă de inhalaţii. Se pot aplica şi comprese pe frunte cu tinctură de cimbru, care se ţin timp de cel puţin 20 de minute. Bine de ştiut! Ceaiul din cimbrul de cultură este contraindicat femeilor însărcinate.

„Cimbrul are proprietăţi antibiotice, antiseptice şi antiinflamatorii, la nivel respirator şi digestiv. De asemenea, cimbrul stimulează şi îmbunătăţeşte digestia, calmează colicile abdominale şi balonarea şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului sangvin „bun".

Pe lista cu proprietăţile cimbrului se numără: acţiunea de eliminare a paraziţilor intestinali, efectele bronhodilatatoare, expectorante, acţiunea benefică de la nivel cerebral, pentru că favorizează circulaţia cerebrală şi fluidifică sângele", spune Dr. Ruxandra Constantina medic specialist fitoterapeut.

Mai multe