Cimbrul, un leac dovedit pentru o varietate de boli
Infuzia de cimbru: Se prepară din 200 ml cu apă fierbinte şi 2 linguriţe de plantă, care se lasă la infuzat 15 minute. Bolnavii care suferă de bronşită, de astm sau de tuse rebelă se vor simţi mult mai bine dacă vor bea câte două ceşti de infuzie pe zi: în mod îmbucurător, crizele se răresc, iar căile respiratorii se dezinfecteză.Copiii care răcesc uşor trebuie să bea câte trei linguriţe de ceai îndulcit cu miere, la un interval de două ore. Infuzia de cimbru se mai foloseşte, de asemenea, ca tonic digestiv, în combaterea viermilor intestinali, a migrenelor şi a asteniilor.
Siropul de cimbru, bun pentru anemii şi accese de tuse. Iată cu se prepară : Într-un borcan se alternează straturi de flori de cimbru cu straturi de zahăr. După ce vasul s-a umplut, se pune la soare sau lângă o sursă de căldură să se macereze timp de 14 zile. După aceea se strecoară, se adaugă 500 ml de apă şi siropul se pune la fiert, 10 minute, până se îngroaşe. Se păstrează la rece, în sticle ceruite. Siropul de cimbru se recomandă în tratarea anemiilor şi a acceselor de tuse. Doza zilnică este de două linguriţe de sirop amestecat în ceai, timp de 14 zile.
Tinctura de cimbru se prepară din flori şi din frunze de cimbru şi alcool din cereale. Planta se pune într-o sticlă şi se lasă, de asemenea, să se macereze la soare sau lângă o sursă de căldură, iar deasupra se adaugă alcoolul. Se astupă sticla cu dop şi se lasă să se macereze timp de 18 zile. După aceea, se strecoară şi se pune în sticle de culoare închisă. Această tinctură este utilă reumaticilor, copiilor debili, dar şi bolnavilor suferinzi de scleroză în plăci. În aceste cazuri se frecţionează mâinile, picioarele şi articulaţiile dureroase cu tinctură.