Cinci semne de alarmă ale aluniţelor

27 mai 2012 14:21   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă aveţi o aluniţă suspectă (asimetrică, culoare neomogenă, diametru mai mare de 6 mm, care îşi schimbă aspectul în timp) consultaţi de urgenţă specialistul.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, ne spune care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze.

Creme cu factor de protecţie cât mai mare, evitarea contactului cu soarele în orele de vârf şi vizita la medicul dermatolog. Sunt cele mai importante reguli care trebuie respectate când vine vorba de sănătatea pielii pe timp de vară.

Vârsta medie pentru apariţia unui cancer de piele este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi. Iată care sunt semnele care vă trimit la medic.

A - asimetria, dacă aluniţa este asimetrică şi o jumătate din nev nu se suprapune cu cealată jumatate;

B - bordura, atunci când marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;

C - culoare, dacă aluniţa prezintă la examinare culori diferite: nuanţe diferite de maro, zone de culoare neagră sau roşie sau porţiuni albe, lipsite de pigment;

D - diametru, atunci când acesta este mai mare de 6mm;

E - evoluţie sau transformare. Dacă aveţi un nev care se transformă în vreun fel, trebuie să mergeţi urgent la doctor.

Pentru a preveni riscul de cancer de piele, evitaţi arsurile solare, limitaţi expunerea la solar şi nu uitaţi să vă controlaţi periodic pielea. „Melanomul este un cancer pe care îl vezi zi de zi, dar trebuie să ştii să-l şi recunoşti. Noi identificăm semnele de alarmă precoce ale pielii. De aceea îi sfătuim pe pacienţii cu aluniţe să consulte un dermatolog, înainte de a pleca în vacanţa de vară", spune dr. Leventer.

Mai multe