Cine ne distruge imunitatea?

5 septembrie 2015 20:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Răceşti des, faci infecţii urinare repetate, îţi tot apar micoze şi herpes, te simţi mereu obosit? Toate acestea sunt semne că ai imunitatea scăzută.

Cauzele sunt variate şi au la bază, în principiu, un stil de viaţă nesănătos. Sunt 5 factori principali care ne slăbesc imunitatea.

Alimentaţia nesănătoasă

Poţi să mănânci, fără să te hrăneşti cu adevărat, fără să-i dai organismului proteinele de calitate, vitaminele şi mineralele de care are nevoie. Fast-food-ul, mezelurile pline de E-uri, prăjelile, dulciurile vin doar cu un aport de calorii goale, nu şi de substanţe nutritive. Pentru întărirea imunităţii, mănâncă spanac, usturoi, iaurt, fructe de pădure, legume bogate în caroten, în fier şi vitamina C, stridii, ciuperci, cereale, ceaiuri pe bază de echinaceea, cătină, busuioc, sirop de muguri de pin.

Lipsa de somn

Cei care dorm, timp de o săptămână, doar patru ore pe noapte, îşi reduc cu 50% anticorpii care îl protejează de boli. Eşti şi tu în această situaţie? E bine să iei măsuri! S-a observat că persoanele care nu dorm suficient au mai puţine globule albe şi o capacitate mai mică de a se apăra în faţa infecţiilor.

Zahărul

Îţi plac dulciurile? Trebuie să ştii că, după ce ai consumat, sub o formă sau alta, circa trei linguri de zahăr, în corpul tău se produc unele modificări. În următoarele cinci ore, capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile este semnificativ redusă. 

Antibioticele

Ţi le administrezi ca să scapi de o boală, însă poţi da în alta. Luate în exces, după ureche, antibioticele distrug bacteriile intestinale sănătoase de care ai nevoie pentru a menţine echilibrul sistemului imunitar. 

Stresul

Problemele şi dezamăgirile din familie, situaţiile tensionate de la serviciu fac ca organismul tău să secrete în exces cortizol, numit şi hormonul stresului. Pe termen lung, acesta este unul dintre cei mai mari duşmani ai imunităţii, pe care o şubrezeşte. 

Mai multe