Cireşele de mai, somnifere naturale
Au apărut cireşele de mai. Gustoase şi hidratante, aceste fructe sunt sursă de sănătate pentru organism. Previn anemia, elimină stresul şi ne fac mai optimişti. Iată câteva motive pentru care este bine să le consumăm în prag de vară.
Întăresc organismul. Cireşele pot stimula în mod natural imunitatea organismului, prin conţinutul de vitamine (provitamina A, vitaminele B, C şi K) şi minerale (calciu, magneziu, zinc, cupru, potasiu, fier).
Cireşele conţin nişte antioxidanţi puternici, care ţin la distanţă bolile aparatului cardiovascular.
Elimină stresul. Eşti obosit şi stresat? Mănâncă un castron cu cireşe! Vei descoperi că nu-s doar savuroase, dar au şi o acţiune calmantă şi reconfortantă.
Starea emoţională ţi se va îmbunătăţi, optimismul se va reinstala, la fel şi tonusul psihic.
Vei scăpa chiar şi de insomnie consumând cireşe, graţie melatoninei, o substanţă care favorizează instalarea somnului.
Previn apariţia cancerului. Cireşele, la fel ca toate fructele roşii, sunt o sursă naturală de antioxidanţi.
Aceştia ajută la prevenirea şi repararea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi.
Reduc durerea. Doi compuşi chimici din compoziţia cireşelor, antocianii şi bioflavonoide, încetinesc acţiunea unor enzime şi ajută astfel la reducerea durerilor şi la prevenirea apariţiei artritelor. Au efect şi contra migrenelor.
Înlocuiesc somniferele. Melatonina care se găseşte în cireşe este rapid absorbită în sânge şi acţionează ca un somnifer natural.
Îmbunătăţeşte somnul şi reglează ritmul circadian al organismului.
Previn anemia. Bogate în fier, cireşele pot fi un remediu natural eficient al uneia dintre cele mai răspândite deficienţe nutriţionale: carenţa de fier.
Fructele aduc un aport important de fier care ajută ca procesele de oxigenare a creierului să se desfăşoare normal, îmbunătăţind activitatea cerebrală şi procesele de memorare, atenţie şi învăţare.
Nu aruncaţi codiţele!
Pe lângă pulpa fructului, mai putem profita şi de codiţe. Ele trebuie uscate şi apoi infuzate.
Ceaiul din codiţe de cireşe dizolvă calculii renali, ameliorează reumatismul şi guta.
Ceaiul e benefic şi pentru combaterea febrei sau a răcelilor. Un kilogram de cireşe costă între 7 şi 10 lei.