Ciuboțica-cucului, tonic pentru inimă
Plantă răspândită în zonele de deal şi de câmpie, ale cărei flori, ciuboţica-cucului are nenumărate indicaţii terapeutice. Preparatele din flori sunt bune mai ales pentru bolile respiratorii, iar cele pe bază de frunze şi rădăcină pentru inimă.
Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Primula officinalis, ciuboţica-cucului are acţiune antispastică, calmantă, antiinflamatoare, cicatrizantă şi emolientă, fiind utilă în tratarea mai multor afecţiuni.
Întăreşte inima
Ciuboţica-cucului conţine potasiu şi sodiu, ajutând la buna funcţionare a inimii. Cel mai indicat este decoctul.
Se obţine prin fierberea unei linguriţe de rădăcină mărunţită, la o ceaşcă de apă. Laşi să dea în clocot 10 minute, după care iei de pe foc. Bei de 2 ori pe zi. Şi dacă te confrunţi cu palpitaţii, tinctura de ciuboţica-cucului ajută la calmarea acestora. Dizolvi 15 picături în jumătate de pahar cu apă. Se ia de 2 ori pe zi, cel puţin 14 zile.
Utilă în infecţii respiratorii
Ciuboţica-cucului este bogată în saponine care ajută la fluidificarea secreţiilor bronhice. Dacă suferi de bronşite, răceli sau pneumonie, prepari un sirop din rădăcina acestei plante. Mărunţeşti un pumn de rădăcini proaspete, le pui într-un borcan şi pui peste ele 3-4 linguri de miere diluată în 300 ml apă. Laşi la macerat 10 zile. Se ia câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi, până când simptomele dispar.
Vindecă eczemele
Pentru a grăbi vindecarea eczemelor, poţi aplica în zonele cu probleme cataplasme cu flori proaspete de ciuboţica-cucului, tăiate mărunt. Pentru vindecarea rănilorsunt indicate comprese din infuzie de flori. Aplici de mai multe ori pe zi, 10-15 minute.
Află pe clicksanatate.ro mai multe afecțiuni în care este utilă ciuboțica-cucului!