Combate căldura prin alimentaţie!

12 iulie 2015 21:40   Sănătate
Ultima actualizare:

Lichide, multe lichide! Acesta este sfatul medicilor pe timp de caniculă. Însă, pe lângă hidratare, organismul are nevoie şi de hrană.

Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne învaţă cum să facem faţă căldurii toride cu ajutorul mâncărurilor.

Alimente cu efect răcoritor

  • Fructe: Pepenii galbeni şi roşii, fructele de pădure, piersicile, caisele, perele, prunele, mango, ananasul, merele dulci, avocado, strugurii, grapefruit, lămâile şi portocalele, aproape toate fructele sunt indicate vara.
  • Legume: Dovleceii, tomatele, ardeii, castraveţii, zuchini, ridichile roşii, spanacul, salata verde, frunzele de albitură, ţelina, castanele, brocoli, sparanghel, precum şi varza crudă, servite sub formă de salate sau gătite fără mult ulei.
  • Condimente: Chimen, coriandru, fenicul, cardamon, salvie, mentă, roiniţă, leuştean, mărar, măghiran, hasmaţuchi, lemn dulce, vanilia, nuca de cocos, anason, rosmarin, turmeric, şofran sunt condimentele indicate în vremurile caniculare.

Alimente foarte uşor digerabile

  • Legume fierte/fierte în abur/coapte (morcovi, cartofi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă roşie, dovlecel, dovleac, gulie etc.).
  • Supe de legume (rădăcinoase) cu ulei vegetal presat la rece şi condimentate cu verdeţuri.
  • Ghiveci de legume (fără roşii fierte sau bulion)
  • Pilaf de orez cu legume
  • Cartofi fierţi (natur) sau copţi (cu unt sau ulei presat la rece)
  • Amestecuri de cereale integrale şi leguminoase, fierte şi condimentate pentru a amplifica digestia şi servite calde (supă de linte, mei, quinoa, amarant, hrişcă, orez brun, porumb)
  • Salate (salată verde, legume rădăcinoase răzuite, cu lămâie şi ulei de măsline, puţină sare).
Mai multe