Conopida întăreşte sistemul imunitar

30 august 2012 18:29   Sănătate
Ultima actualizare:

Conopida, o legumă din familia cruciferelor, înrudită cu varza şi cu broccoli, este o sursă valoroasă de vitamine: B1, B2 şi K. În privinţa vitaminei C, aceasta acoperă doza zilnică necesară, spun specialiştii.

Consumatorii de conopida beneficiază şi de aportul unor minerale, precum  potasiul, calciul, manganul, zincul şi cuprul. Deoarece are o valoare calorică  destul de  scăzută (34 kcal /la 100 g), această delicatesă  este savurată de persoanele care urmează o cură de slăbire.

Fiind foarte săţioasă, conopida este recomandată  şi supraponderalor, de două-trei ori pe săptămână. Cercetările recente, efectuate în Europa şi SUA, aliniază conopida, alături de broccoli, în lupta împotriva cancerului.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie,  precizează că enzimele din compoziţia apreciatei legume  contribuie la detoxifierea organismului.

Totodată, sulforafanul, o altă substanţă importantă conţinută de conopidă, ajută la detoxifierea ficatului şi previne apariţia hepatitei de orice tip. În acelaşi timp, conopida  este un aliment indicat şi în tratamentul bolilor cardiovasculare, datorită alicinei, substanţă prezentă în usturoi şi în ceapă, care ţine sub control tensiunea arterială şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Beneficiile apreciatei legume nu se opresc aici. Specialiştii au mai constatat că salatele de crudităţi, preparate din morcov, pătrunjel şi din conopidă întăresc imunitatea, fiind eficiente şi în tratamentul prostatei.

Timp de preparare: 30 de minute

Calorii: 90/porţiaIngrediente: O conopidă mai mare, 300 g brânză de capră, o căpăţână de usturoi, 4 linguri de iaurt, 4 morcovi, 4 linguri de ulei de măsline, suc de lămâie după gust, frunze de pătrunjel.Preparare: Conopida spălată se desface în bucheţele, care se opăresc la abur pe o sită. Apoi, se lasă să se răcească în salatieră. Sosul, preparat din usturoiul pisat, amestecat cu iaurtul, cu uleiul şi cu sucul de lămâie se toarnă peste conopidă. În final, se asezonează cu morcovii raşi, cu brânză de capră rasă şi cu frunze de pătrunjel.

Mai multe