Consumaţi produse locale şi de sezon! Toamna vine cu bogățiile ei

17 septembrie 2024 18:09   Sănătate

Fructele şi legumele de toamnă sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre. Consumul lor vă poate stimula sistemul imunitar, poate îmbunătăţi digestia şi sănătatea generală.

Toamna e un anotimp foarte darnic în materie de legume şi fructe bogate în nutrienţi şi cu o aromă deosebită. Iar cele produse local au un conţinut mai bogat de nutrienţi pentru că nu sunt culese crude sau în pârgă ca să reziste transportului.

„Dacă doriţi să fiţi un consumator responsabil, iată zece motive pentru care ar trebui să optaţi pentru alimente locale şi de sezon”, scrie nutriţionistul Mihela Bilic pe reţelele sociale.

- Avantaje gustative şi nutritive - cu cât un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrienţi (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules);

- Susţinerea economiei locale, a echilibrului socio-economic şi a producătorilor autohtoni;

- Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale şi a metodelor tradiţionale de producţie, care nu riscă să fie abandonate/pierdute;

- Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanţă (importuri) şi a depozitării acestora pe termen lung; 

- Reducerea risipei de apă şi resurse naturale, mai ales în cazul fructelor şi legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiţii speciale şi care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare;

- Limitarea deşeurilor - majoritatea produselor proaspete de import au nevoie de ambalaje speciale, în timp ce produsele locale pot fi cumpărate direct din piaţă;

- Limitarea risipei alimentare - cumpărând local înseamnă să putem cumpăra puţin şi des, ne ajustăm consumul în funcţie de nevoi;

- Raţiuni etice - atât agricultorii/fermierii, cât şi animalele/plantele sunt mai bine tratate/plătite/apreciate dacă produsele au un circuit scurt, mai aproape de consumator;

- Mai buna cunoaştere şi valorizare a capitalului alimentar local, cu respectarea ritmului naturii şi dezvoltarea capacităţilor de producţie proprii fiecărei zone în parte;

- Armonizarea nevoilor nutritive ale organismului cu oferta alimentară locală şi de sezon - este mai sănătos să consumi produse ce cresc pe pământul unde te-ai născut!

Alimente bogate în nutrienți

În sezonul de toamnă, alimentele sunt mai bogate din punct de vedere nutritiv, au cantităţi mai mari de vitamine, antioxidanţi, fitonutrienţi. Şi un gust aşa cum trebuie să fie. Sunt şi mai ieftine, căci sunt din abundenţă.

- Fructe: prune, struguri, mere, pere, afine, gutui, dovleac;

- Legume: rădăcinoase (morcovi, ţelină, sfeclă roşie, păstârnac, varză albă şi roşie, ceapă, usturoi, cartofi, conopidă;

- Leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut.

Mai multe