Consumul de lapte îi face pe copii mai înalţi? Ce spun studiile
Înălţimea unui om nu este dictată doar de genă. Studiile arată că factorii non-genetici, cum este alimentaţia, influenţează în proporţie de 20-40% înălţimea. Laptele este unul dintre alimentele esenţiale pentru sănătatea şi creşterea oaselor şi trebuie consumat în copilărie.
E important să avem grijă de sănătatea oaselor, în copilărie, pentru a creşte voinici şi, de ce nu, înalţi. Pentru aceasta, trebuie să consumăm proteine, grăsimi, vitamine şi minerale. Laptele nu trebuie ocolit, deoarece e o sursă excelentă de calciu, care contribuie la dezvoltarea oaselor şi la menţinerea densităţii osoase. De asemenea, mai conţine proteine (benefice pentru dezvoltarea musculaturii), vitamina D (necesară pentru sănătatea oaselor), vitaminele A, B12, fosfor, potasiu şi multe altele. Practic, conţine majoritatea nutrienţilor vitali în procesul de creştere. Potrivit sfatulmedicului.ro, un pahar de lapte oferă la fel de multă vitamina D ca şi 100 g somon, la fel de mult calciu cât 200 g broccoli, la fel de mult potasiu ca şi o banană mică, la fel de multă vitamina A ca şi un morcov.Copiii aflaţi în perioada de creştere au neapărată nevoie de calciu. La 1-3 ani, necesarul de calciu e de 500 mg/zi, la 4-8 ani de 800 mg/zi, iar la 9-18 ani de 1.300 mg/zi. Între 19 şi 50 de ani avem nevoie doar de 1.000 mg calciu pe zi, iar după 50 de ani puţin mai mult - de 1.200 mg. Asta în condiţiile în care o cană de lapte integral furnizează 276 mg calciu.
„Bea tot laptele ca să creşti mare”, obişnuiau să ne spună părinţii noştri, şi pe bună dreptate. Consumul de lapte în perioada de creştere poate influenţa înălţimea, concluzionează specialiştii citaţi de curejoy.com, dând ca exemplu câteva studii în acest sens. Potrivit acestora, chiar dacă gena e responsabilă în proporţie covârşitoare de înălţimea viitorului adult (60-80%), alimentaţia îşi spune şi ea cuvântul. Copiii subnutriţi, cei cu probleme ale tiroidei, care au boală celiacă, artrită sau cancer sunt mai scunzi decât ceilalţi de aceeaşi vârstă.