«Controlul stomatologic după vacanţă, o necesitate». De ce e important să ducem copilul la dentist
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonţie şi estetică dentară, semnalează necesitatea controlului stomatologic la copii şi adolescenţi, înainte de începerea noului an şcolar din cauza creşterii numărului problemelor dentare în urma lunilor de vacanţă.
Specialistul spune că în luna septembrie creşte semnificativ numărul programărilor în clinicile stomatologice, iar peste 60% dintre ele sunt pentru pacienţii copii şi tineri, pentru consulturi de prevenţie, dar şi cu probleme apărute în timpul vacanţei. „Principala cauză a problemelor dentare la copii este igiena necorespunzătoare, ceea ce duce la acumularea plăcii bacteriene la suprafaţa dinţilor şi afectarea smalţului dentar. În vacanţe, de obicei, copiii uită parcă de regulile de îngrijire dentară. În plus, alimentaţia este mult mai permisivă şi mai bogată în zaharuri, ceea ce afectează şi sănătatea dinţilor. Observ din consulturile din ultimii ani că vacanţele de vară sunt perioade favorizante pentru aparitia problemelor dentare, iar asupra acestora trebuie acţionat cât mai repede pentru evitarea agravării lor şi a apariţiei durerilor”, semnalează dr. Denisa Zaharia, fondator al unor clinici stomatologice de top din Bucureşti.
Avantajele controlului stomatologic. Controlul stomatologic înainte de începerea anului şcolar are multiple avantaje. În primul rând, este ideal ca înainte de începerea şcolii copiii să beneficieze de un consult, ca să nu apară mai târziu urgenţe de genul unei dureri dentare intense sau abces dentar care să-i afecteze activităţile şcolare. Apoi, finalul vacanţei de vară poate fi şi perioada optimă de începere a unui tratament ortodontic, pentru că cel mic are timp să se acomodeze cu aparatul dentar şi să se familiarizeze cu aspectul lui. „În plus, recomandăm efectuarea oricăror tratamente dentare înainte de începerea şcolii, cand copiii sunt mai odihniţi şi relaxaţi şi nu după o zi de şcoală, când copilul este deja obosit şi nu mai are răbdarea necesară” este de părere dr. Denisa Zaharia.
Vizite periodice. Problemele dentare ale copiilor sunt variate, iar ignorarea acestora poate produce repercusiuni pe temen lung. Ele variază de la simple carii dentare, la cele complicate care afectează nervul dentar, afecţiuni gingivale cu inflamaţie gingivala şi sângerare, coloraţii la nivelul dinţilor, tulburări în erupţia dinţilor şi în creşterea maxilarelor. „Indicăm vizite periodice la 6 luni, începând cu erupţia primilor dinţişori, pentru intervenţii minore în scop preventiv: periaj dentar, fluorizare sau sigilări ale dinţilor. În jurul vârstei de 6-7 ani, se recomandă şi primul consult la medicul ortodont. Este momentul când se pot intercepta tulburări în creşterea oaselor maxilare, a lipsei spaţiului pentru erupţia dinţilor permanenţi şi se poate interveni. Toate aceste probleme legate de estetică pot fi eliminate prin tratament ortodontic, intervenţie neinvazivă, simplu şi fără durere”, semnalează specialistul.