Copiii noştri mănâncă multă pâine, paste şi cartofi

12 noiembrie 2016 20:05   Sănătate
Ultima actualizare:

Ne mai mirăm că avem copii anemici sau supraponderali! Potrivit unui studiu realizat anul acesta de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului, pâinea albă, pastele şi cartofii se regăsesc cel mai des în meniul săptămânal al celor mici. Peştele, în schimb, ajunge foarte rar în farfuriile lor.

Deşi recomandările nutriţionale sunt ca jumătate din cantitatea de făinoase consumată de cei mici să fie din cereale integrale, 60% din copii de 6 ani nu au mâncat niciodată pâine integrală. În schimb, 80% din ei consumă zilnic pâine albă. Carnea de pasăre e în topul preferinţelor celor mici atunci când vine vorba de alimente de origine animală şi pe locul doi se află carnea de porc. Peştele, în schimb, e foarte rar consumat. De asemenea, 56% mănâncă cel puţin un fruct pe zi. Legumele însă nu sunt printre alimentele lor preferate. 

Studiul „Prevalenţa anemiei şi obiceiurile de alimentaţie ale copiilor de 6 ani din România” mai arată că 14,5% din copii suferă de anemie feriprivă, iar prevalenţa e mult mai mare în zonele rurale (18%), în timp ce la oraşe 10,5% din şcolari suferă de această deficienţă. „Fierul intervine în producţia de energie, în menţinerea tonusului muscular şi în funcţionarea normală a organelor. În cazul în care cel mic are un aport insuficient de fier, creşte riscul apariţiei anemiei feriprive, o carenţă care are consecinţe grave asupra dezvoltării cognitive şi fizice a copilului. Paloarea cutaneomucoasă, oboseala inexplicabilă, apetitul capricios, iritabilitatea, apariţia îmbolnăvirilor frecvente, însoţite de febră, sunt simptome regăsite la copiii cu anemie feriprivă. Deficitul de fier poate fi prevenit printr-o alimentaţie echilibrată”, spune prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru, vicepreşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

Mai multe