Creierul, un alt organ vital afectat de coronavirus. În ce hal au venit pacienții la urgență
Nu doar plămânii pot fi afectați de coronavirus, ci și creierul. Este rezulatul unui studiu al specialișitlor americani, după ce au avut pacienți infectați cu COVID-19 care au venit la urgență cu severe probeme neurologice.
Până cum știam că febra, tusea și dificultățile de respirație sunt simptomele obișnuite pentru coronavirus. Dar iată că sunt pacienți care prezintă stări de encefalopatie, adică disfuncții ale creierului.
În urma unui studiu, doctorii de la Spitalul ”Henry Ford” arată că noul COVID-19 poate afecta și creierul, provocând o boală la fel de gravă ca cea a plămânilor.
“Pe măsură ce numărul pacienților cu coronavirus crește la nivel mondial, medicii din clinici și radiologii trebuie să investigheze și statusul mental alterat printre cei infectați cu noul coronavirus”, arată raportul specialiștilor din Detroit, publicat recent, informează Medscape.
Medic din SUA: ”Virusul poate invada direct creierul”
“Acest lucru este important de adus în discuție, astfel că medicii ar trebui să investigheze și alterarea nivelului de conștiință. Este o complicație a bolii la fel de gravă ca cea survenită la nivelul plămânilor.Trebuie să ne gândim cum putem să încadrăm pacienții cu boli neurologice grave în schema de tratament. Felul și viteza cu care boala a evoluat indică faptul că virusul poate invada direct creierul în anumite circumstanțe rare”, afirmă Elissa Fory, neurolog în cadrul clinicii ”Henry Ford”.
La începutul lunii martie, un bărbat de 74 de ani s-a prezentat la urgențe la un spital în Florida, cu tuse și febră, dar radiografia plămânilor a exclus pneumonia și a fost trimis acasă. A revenit a doua zi cu febră și mai mare, dificultăți de respirație și, în plus nu putea vorbi.
Acesta suferea de o boală cronică de plămâni și avea sindromul Parkinson, nu își putea controla mișcările și părea că este în pragul unui atac.
Medicii au luat în calcul posibilitatea ca el să fie infectat cu coronavirus, iar testele le-au dat dreptate.
Un alt caz s-a înregistrat în Detroit, unde o femeie de aproape 60 de ani s-a venit la spital cu dureri de cap și stare de confuzie. A știut să-și spună numele, dar apoi a devenit din ce în mai confuză. Și ea fost testată pozitiv cu coronavirus.
Pacientă pozitivă are encefalită acută necrozată
Medicii au diagnosticat-o cu o complicație rară a gripei, encefalită acută necrozantă și se află în stare critică. Analiza creierului a evidențiat câteva regiuni inflamate, în vreme ce în altele au fost găsite celule moarte.
Cazurile descoperite în SUA sunt similare cu altele raportate în Italia și în alte părți ale lumii, cu pacienți care suferă atacuri vasculare sau care prezintă simptome de encefalită sau amorțeală a extremităților.
În unele situații, pacienții au avut deliruri înainte de a dezvolta febră sau probleme respiratorii, potrivit dr. Alessandro Padovani, medic la spitalul Universității din Brescia.
„Nu există ventilator pentru creier. Dacă cedează plămânii pacientului, îl putem pune pe ventilator și sperăm că se recuperează. Nu ne permitem acest lux cu afecțiuni ale creierului”, a declarat dr. Sherry H-Y. Chou, neurolog la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh.