Cu sau fără sare?
Dacă nu adaugi sare în mâncăruri, parcă nu au gust. Nici dacă pui prea multă nu e bine, fiindcă duce la probleme serioase de sănătate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca, în cazul adulţilor, cantitatea zilnică de sare să nu depăşească 5 grame, adică mai puţin de o linguriţă. În cazul copiilor, cantitatea trebuie să fie şi mai mică. Şcolarii au voie 4 grame de sare pe zi, în timp ce bebeluşii doar de un gram. Pe lângă sarea pe care o adăugăm în mâncare, ea se găseşte deja şi în alimentele cumpărate de-a gata sau în alte ingrediente utilizate. În medie, consumăm în jur de 10 grame de sare pe zi, ceea ce predispune la apariţia bolilor cardivasculare şi a rezistenţei la insulină.
Bună, dar cu măsură
Sarea conţine 40% sodiu şi 60% clor, doi compuşi care contribuie la buna funcţionarea a organismului. Sodiul ajută la contracţia musculaturii, stimulează comunicarea între nervi, reglează tensiunea arterială. Clorul, împreună cu sodiul, menţine echilibrul hidroelectrolitic al organismului.
Află ce alimente conţin cantităţi mari de sare pe clickpentrufemei.ro.