Culorile alimentelor ne influențează apetitul
Probabil nu te-ai gândit niciodată că printre cei mai importanți stimuli ai apetitului se numără culoarea alimentelor, care poate avea o influență mai mare decât mirosul sau gustul acestora. Dar ce nuanțe preferă creierul uman atunci când vine vorba de mâncare?
Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roșii și spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roșie în detrimentul celei verzi. De unde această atracție instinctivă?
Oamenii de știință au rugat mai mulți voluntari să aleagă între legume de culoarea roșie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roșie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine și de energie.
Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimentesărace în nutrimenți.
Roșul, mai apetisant ca verdele
Același studiu arată că, în general, alimentele roșii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.
Deși în timpul procesului de gătire, fructele, legumele și carnea își schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanța roșie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roșu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea așteptări false și altera percepția asupra preparatelor alimentare.
Află pe clicksanatate.ro care este culoarea pe care tindem s-o evităm când alegem alimentele!
Combinaţii pe care nu trebuie să le faci, când iei medicamente