Cum ajuți un om care s-a prăbușit lângă tine! Paşi elementari pentru primul ajutor

10 mai 2015 23:10   Sănătate
Ultima actualizare:

Infarctul nu iartă pe nimeni. Indiferent de vârsta celui care suferă de această afecţiune, resuscitarea în primele minute de la criză face diferenţa între viaţă şi moarte. Iată cum acorzi primul ajutor când cineva cade pe stradă!

Gabriel Cotabiţă (59 de ani), un munte de om, care în ultimii ani şi-a protejat organismul cu diete şi mult sport, este ultima mare vedetă de la noi care a căzut victimă unui stop cardiac. Artistul e în comă la spital, după ce a suferit o criză în sala de sport a unui hotel. Orice om, indiferent de pregătire medicală, poate salva pe cineva de la moarte într-un moment de luciditate. Ia-ţi inima în dinţi ca să o salvezi pe a altuia! Iată care sunt paşii elementari!

Verifică starea victimei

Asigură-te că zona în care se află întinsă persoana e sigură (nu sunt maşini, nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc). Apropie-te la 10 cm de victimă şi întreab-o dacă e conştientă şi dacă ştie ce i se întâmplă!

Ascultă respiraţia

Dacă nu primeşti răspuns verifică dacă respiră, vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Faci asta flexând capul victimei pe spate şi împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei strigi după ajutor, suni la 112 şi descrii starea pacientului.

Compresie toracică

Este esenţială pentru salvarea celui căzut. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalezi degetele. Degetele celei de-a doua palme nu se sprijină pe torace. Cu braţele întinse şi sprijnite perpendicular pe stern începi să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 4-5 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale în timp cu compresiile.

Ventilare artificială

După cele 30 de compresii urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). O ventilare artificială corectă se face prin menţinerea capului victimei în hiperextensie şi a gurii, întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţi fruntea victimei şi îi pensezi nasul. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori preţ de două-trei secunde. Toracele trebuie să se ridice în timpul acestei manevre.

Repetare

Dacă pacientul nu-şi revine după prima sesiune de resuscitare, repetă toţi paşii enumeraţi mai sus până când acesta începe să respire sau până când vin medicii. Nu renunţaţi uşor, căci o persoană care suferă un stop cardiac poate fi salvată de medicii de pe ambulanţă.

Mai multe