Cum alegi crema cu factor de protecţie

31 mai 2014 18:02   Sănătate
Ultima actualizare:

A venit vara, deja va trebui să începem să folosim creme cu factor de protecţie. Mai ales dacă ne expunem la soare. Pe piaţă găsim tot felul de produse, de la uleiuri, sprayuri, creme, loţiuni, fiecare cu diferite grade de protecţie. Cu cât oferta e mai variată, cu atât ne va fi nouă mai greu să alegem.

Medicul dermatolog Viviana Iordache ne ajută să facem puţină lumină în acest caz şi ne ghidează către produsul potrivit fiecăruia dintre noi.

Medicii te ajută să faci diferenţa dintre loţiuni, uleiuri, sprayuri, precum şi dintre cifrele 15, 20, 30 şi 50

dr. Viviana Iordache

Ce înseamnă factorul de protecţie

15, 20, 25, 30 sau 50, aceste cifre care se găsesc pe produs reprezintă factorul de protecţie, mai concret, concentraţia de substanţe fotoprotectoare. Cifra îţi spune cât timp vei fi protejat de razele soarelui. Însă şi aceasta variază în funcţie de tipul de piele al fiecăruia.

„Persoanele cu pielea foarte albă au fototip 1, cele cu pielea neagră au fototip 6. Noi, românii, ne clasăm pe la mijloc, în general avem fototip 3. Acum, înmulţim cifra 3 cu cea a factorului de protecţie. Spre exemplu, un produs cu SPF 30 te va proteja 90 de minute, unul cu SPF 20 - 60 de minute", explică medicul Viviana Iordache. După acest interval, crema trebuie reaplicată.

Crema nu se aplică strat peste strat

După ce a expirat timpul în care eşti protejat şi vrei să reaplici un strat de cremă de protecţie, cel mai bine este să te duci undeva la umbră, să te ştergi cu un şerveţel umed sau cu un prosop umed. În caz contrar, dacă aplici strat peste strat, crema nu va intra în piele pentru că nu mai face priză, iar tu nu vei fi protejat. E bine să te dai cu cremă exact atunci când ajungi pe plajă, cu 2-3 minute înainte de a te expune la soare. Dacă o aplici de acasă, până ajungi la destinaţie vei transpira, iar crema va rămâne pe haine.

Cremă, ulei sau spray - în funcţie de tipul tău de piele

Produsele de protecţie se găsesc sub mai multe forme. Nu se poate spune că e unul mai bun decât altul. Contează pentru ce tip de piele sunt destinate. Potrivit specialistului, uleiurile, spray-urile şi cremele grase, emoliente, se folosesc pentru corp. Se întind uşor şi hidratează foarte bine. Nu sunt potrivite, în schimb, pentru faţă, deoarece încarcă şi măresc porii.

„Pentru tenurile normale se folosesc creme simple, iar pentru cele seboreice creme pudrate, cu pigment, care ţin loc de fond de ten. Cremele pe bază de uleiuri siliconice (mai grase) se folosesc doar de către persoanele cu ten foarte uscat. Uleiul simplu sau spray-ul se foloseşte doar pe corp, niciodată pe faţă", mai spune Viviana Iordache.

Cremele minerale, bune pentru copii

Cremele care îţi lasă pielea albă după aplicare se numesc creme minerale, conţin oxid de zinc şi sunt ca nişte micro-oglinzi care reflectă lumina. Sunt cele mai bune pentru pielea sensibilă a copiilor pentru că au un grad ridicat de protecţie.Găseşti pe piaţă toate tipurile de produse

Spray pentru protecţie solară ridicată SPF 50+ de la Ivatherm, este calmant, antiiritant, hidratant, în variante atât pentru adulţi (66,9 lei), cât şi pentru copii (64.4 lei).

Cremă anti-rid pentru faţă, cu factor de protecţie 30, 55 lei, la Yves Rocher

Ulei pentru protecţie solară cu ulei de morcov şi ulei de argan BIO, regenerează pielea şi ajută la intensificarea procesului de bronzare, 31,9 lei, pe life-care.com

Lapte pentru protecţie solară Cien Sun, potrivit pentru toată familia, 19,9 lei, la Lidl

Cremă ultraprotectoare Aslavital Mineralactiv SPF 50, indicată pentru tenurile sensibile şi vulnerabile, pe care le protejează de pete pigmentare, uscare, ridare, preţ 27,7 lei.

Lapte de corp uşor şi hidratant Garnier, rezistent la apă, hipoalergenic, cu SPF 30, preţ 36 lei.

Photoderm Ultra Fluid Bioderma, cu SPF 50+, pentru ten sensibil. Cu textură fluidă, nu lasă pielea grasă, e disponibil în 3 variante de culoare, preţ 56 lei.

Mai multe