Cum alegi periuţa şi pasta de dinţi

21 noiembrie 2015 19:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Mulţi se simt descurajaţi la cumpărături, în faţa raioanelor imense cu zeci de modele de periuţe de dinţi şi tot atâtea sortimente de pastă de dinţi. Ce mi se potriveşte? Medicul stomatolog Valentin Răducanu îţi vine în ajutor cu câteva sfaturi preţioase.

Contează atât tehnica de periaj, care trebuie să se efectueze dinspre gingii spre vârful dinţilor, cât şi tipul de periuţă. Atunci când o cumpărăm, trebuie să ţinem cont de sensibilităţile dinţilor şi gingiilor, de nevoile noastre. Există periuţe cu peri moi, medii şi duri.

Perii moi

Sunt recomandaţi copiilor, încă de la dinţii de lapte, pentru că gingia lor este deja lezată de erupţia dinţilor. Tot periuţe moi trebuie să folosească persoanele cu gingie afectată de parodontopatie.

Perii tari

Sunt buni pentru persoanele a căror dantură este predispusă la tartru şi care au un ph ridicat.Cei cu duritate medie, sunt cei uzuali, care se folosesc atunci când nu există niciun fel de probleme la nivel gingival şi dentar.Datorită tehnicii avansate, se pot realiza periuţe combinate, cu peri care să facă masaj asupra gingiilor, şi cu peri mai tari care să înlăture tartrul de pe suprafaţa dinţilor.

Pasta de dinţi se alege în funcţie de tipul dinţilor

Pentru dinţi sensibili la rece sau la dulce, se foloseşte o pastă cu foarte mult fluor sau cu calciu şi caseină.  Pacienţilor care au gingii inflamate le sunt recomandate paste de dinţi antiseptice. Acestea au în compoziţie clorhexidină, un antiseptic foarte bun, dar nu trebuie folosite pe termen lung, ci cel mult 7 zile.

Mai multe