Cum depistezi infecţiile ORL

2 august 2018 18:26   Sănătate
Ultima actualizare:

Prevenţia e cheia sănătăţii pe termen lung! Multe boli importante pot fi depistate cu ajutorul unor analize de rutină, iar în alte cazuri, teste aparent banale clarifică o tulburare care ne dă bătăi de cap. Click! vă prezintă, într-un serial, ce trebuie să ştiţi despre cele mai importante analize. Aflaţi astăzi totul despre depistarea infecţiilor nasului, gâtului şi urechilor.

Cauza infecţiile căilor respiratorii este depistată rapid, cu ajutorul unor examene simple: exudatul faringian şi cel nazal.

Cum se face exudatul faringian

Acest examen se efectuează în special dimineaţa, înainte ca pacientul să fi mâncat şi băut, chiar înainte să se fi spălat pe dinţi. De asemenea, este important ca pacientul să anunţe medicul dacă se află sub tratament cu antibiotice. În caz de sensibilitate ridicată la nivelul gâtului, poate apărea o senzaţie de vomă în momentul recoltării probelor. În funcţie de microorganismul identificat, va fi prescris şi tratamentul. Rezultatul poate fi aflat în câteva zile. În cazul copiilor sensibili, care răcesc uşor, este recomandat ca exudatul să fie efectuat de două-trei ori iarna. Analiza costă în jur de 40 de lei. 

Poate semnala şi Candida albicans

Analiza evidenţiază prezenţa stafilococului auriu sau a streptococului betahemolitic. O astfel de infecţie, netratată la timp, poate duce la reumatism articular şi la inflamaţia articulaţiilor mari şi a inimii. Cu ajutorul exudatului, pot fi identificate virozele, gripa, dar şi ciuperca responsabilă de apariţia aftei bucale, denumită ştiinţific Candida albicans.  Investigaţia  este indicată şi pentru identificarea bacteriilor responsabile pentru apariţia laringitei şi a faringitei.

Când este nevoie de exudat nazal

Cel mai frecvent, exudatul nazal se face pentru a identifica prezenţa Stafilococului auriu, care provoacă amigdalită. Analiza se recomandă şi pentru depistarea altor microbi implicaţi în infecţiile din sfera ORL, dar şi a purtătorilor aparent sănătoşi de germeni patogeni, care sunt sursă de contaminare pentru cei din jur. De asemenea, exudatul nazal este indicat şi pentru a depista infecţiile cu pneumococ, responsabile pentru pneumonie. Şi infecţiile cu meningococ, cele care cauzează meningita cerebrospinală, pot fi identificate în urma acestui test.

Cum se prelevează secreţiile 

Exudatul nazal e o investigaţie bacteriologică care se realizează prin recoltarea de secreţii de la nivelul mucoasei nazale. Pentru a identifica germenii prezenţi la acest nivel, secreţiile sunt însămânţate pe medii de cultură. Pe lângă flora bacteriană normală, saprofită, pot fi depistaţi şi germeni patogeni. Bolnavul este aşezat pe un scaun cu faţa către o sursă de lumină artificială, iar ceafa îi este sprijinită de spătar. Înaintea unui tratament antibiotic pentru o sinuzită supurată sau pentru alte afecţiuni ale nasului se recoltează exudat nazal pentru a stabili un tratament ţintit pe germenul care a provocat infecţia.

Printr-una dintre nări, asistenta medicală introduce un tampon pe care îl împinge uşor de-a lungul planşeului nazal până ce se atinge peretele posterior nazofaringian. După aceea, tamponul este rotit uşor pentru a facilita desprinderea secreţiei nazale. În general, prelevarea probelor nazale nu este dureroasă, cu excepţia cazurilor în care există răni (de exemplu, furuncule). Preţul analizei e de circa 40 de lei.

Citeşte mâine în Click! ce investigaţii se fac pentru colon şi pancreas

Mai multe