Cum funcţionează dieta Hay, cura de slăbire care a cucerit o lume întreagă

14 noiembrie 2013 21:51   Sănătate
Ultima actualizare:

După 100 de ani, regimul Hay este în topul celor mai populare diete. Concepută de medicul american Howard Hay prin anul 1911, tocmai pentru a rezolva problemele de sănătate cu care se confrunta, dar şi pentru a slăbi, Dieta Hay a câştigat adepţi pe întregul mapamond.

Analizându-şi stilul de viaţă, pentru a fi în formă, doctorul Hay a ajuns la concluzia că trebuie să-şi schimbe radical obiceiurile alimentare.

Planul Dietei Hay

Dr. Hay a pornit de la premisa că există o cauză principală pentru problemele de sănătate care apar în organism. De aceea, pentru a uşura digestia, el a împărţit alimentele în trei grupe:

Grupa A cuprinde proteinele : carnea, lactatele, brânza, ouăle, peştele, soia şi iaurtul.

Din Grupa B fac parte alimentele neutre: legumele, aproape toate vegetalele, salatele, fructele, seminţele, nucile (cu excepţia arahidelor), untul, uleiul presat, uleiul de măsline şi condimentele.

Grupa C cuprinde carbohidraţii ( biscuiţii, pâinea, pastele, prăjiturile, ovăzul, fulgii de ovăz, orezul, zaharurile, mierea, germenii (de grâu, de lucernă şi de schinduf), siropul de arţar.

Dieta Hay propune disocierea proteinelor de glucide. Deşi proteinele, ca şi glucidele produc aciditate, digestia se produce în condiţii diferite şi nu trebuie consumate împreună la aceeaşi masă.

Chiar dacă regimul a fost conceput îndeosebi pentru vindecarea unor afecţiuni, este recomandat şi persoanelor care doresc să slăbească, iar beneficiile sale sunt numeroase: facilitează digestia, stimulează metabolismul, asigură energie, alungă senzaţia de foame, grăbeşte arderile, previne diabetul şi bolile de inimă, diminuează excesul ponderal, vindecă artrita şi sindromul colonului iritabil.

Principii care asigură succesul dietei

Realizatorul acestui regim recomandă ca alimentele din grupa A să se asocieze cu alimente din Grupa B; alimentele din Grupa B să se consume cu cele din Grupa C. Totdeauna alimentele neutre pot fi consumate alături de de cele din grupele A şi C. Niciodată însă nu trebuie să se consume la aceeaşi masă alimentele din grupele A şi C. Această condiţie trebuie respectată fără nicio abaterea.

Persoanele care vor să urmeze acest regim trebuie să evite alimentele rafinate (pâinea albă, orezul alb, zahărul) şi să le înlocuiască cu variantele lor integrale.

Totodată, dieta limitează consumul de carne (de două ori pe săptămână), iar peştele, carnea de pui şi de curcan sunt cele mai indicate.

De asemenea, zahărul trebuie înlocuit cu miere.

La o masă trebuie să se consume un singur tip de proteine: pui, ouă, brânză, şuncă (cu salată).

Dacă aţi consumat alimente din grupa A (proteine) numai după alte trei-patru ore puteţi consuma şi alimente din grupa C (carbohidraţi).

Dacă preferaţi pastele, să nu le consumaţi cu brânză: trebuie să le asezonaţi cu nuci sau cu legume şi condimente.

Fructele se consumă singure şi nu se combină cu alte alimente.

Concret, modul de combinare a alimentelor asigură succesul dietei:

Poţi să scapi de mai multe kilograme nedorite, dacă nu combini la aceeaşi masă alimentele care conţin proteine cu cele care conţin carbohidraţi:

Cei care nu reuşesc să slăbească, încalcă în mod frecvent tocmai această condiţie esenţială : ei combină în mod greşit grupele de alimente şi consumă la aceeaşi masă :

Carne (un aliment proteic ) cu cartofi (un aliment cu amidon-carbohidraţi);

Paste (care conţin amidon) cu brânză (aliment proteic); Cozonac sau gogoşi (surse de amidon) cu lapte, sana sau iaurt (proteine);

Ouă (proteine) cu pâine (aliment care conţine amidon-carbohidraţi).

Aceste asocieri de alimente sunt greşite deoarece organismul digeră în mod diferit proteinele şi carbohidraţii. Concret, unele alimente devin acide, iar altele-alcaline, de aceea, metabolizarea este mai lentă.

Dacă participaţi la un eveniment, nu trebuie să faceţi notă discordantă. Când preferaţi alimente din grupa A şi trebuie să gustaţi şi puţin alcool, alegeţi un pahar cu cidru.

În schimb, dacă vă tentează alimente din grupa C, respectaţi principiile dietei şi alegeţi un pahar cu bere.

În meniul zilnic trebuie să predomine legumele şi fructele, circa o jumătate din cantitatea alimentelor consumate într-o zi.

Acest plan de nutriţie tip disociat, recomandat de dieta Hay, vă îmbunătăţeşte starea de sănătate după cel mult 40 de zile.

Mai multe