Cum funcționează hipnoza, procesul care îți înșală mintea
Când auzi cuvântul „hipnoză”, probabil te gândești la practica cel puțin bizară pe care ai văzut-o în filme. Un om misterios pendulează un ceas de buzunar înainte și înapoi, iar cel care îl privește trece într-o stare imposibil de definit.
Această reprezentarea populară are puține în comun cu hipnoza propriu-zisă, desigur. În filme, probabil că ai văzut tot timpul că persoana hipnotizată se transformă într-un fel de sclavă a celui care a efectuat misterioasa acțiune. În realitatea, subiecții aflați în transă hipnotică nu sunt sclavii nimănui, ci au în continuare voință. Și nu sunt într-o stare de somn bizar, ci sunt foarte atenți.
În ciuda opiniei generale, oamenii nu pot fi hipnotizaţi împotriva voinţei lor. Hipnoza necesită participarea activă a persoanei supuse procesului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că sugestibilitatea diferă de la om la om. Cercetătorii au descoperit că sunt susceptibile la hipnoză persoanele care se implică foarte mult în cărţi şi filme, simţind că personajele sunt reale, cele care intră într-o stare de transă atunci când fac sport şi cele care aveau prieteni imaginari în copilărie.
David Spiegel, un psihiatru de la Universitatea Stanford, afirmă că studiile efectuate în ultimele decenii arată că aproximativ 10-15% dintre adulţi sunt foarte susceptibili la hipnoză. În cazul copiilor, proporţia este de 80-85%, însă această susceptibilitate este redusă considerabil după vârsta de 12 ani, când circuitele cerebrale se maturizează.