Cum îi afectează pe copii fumatul pasiv

29 noiembrie 2016 10:49   Sănătate
Ultima actualizare:

La nivel global, în jur de 165.000 de copii mor anual din cauza infecţiilor respiratorii provocate de fumul de ţigară, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Copiii au de suferit cel mai mult din cauza fumatului pasiv, semnalează medicii. Efectele negative îşi pot face simţită prezenţa încă din viaţa uterină, substanţele nocive din ţigări putând traversa placenta. Copiii cu mame fumătoare pot avea retard de creştere şi greutate mai mică la naştere.

Cei mici sunt mai vulnerabili la acţiunea nocivă a fumului de ţigară din cauză că au un sistem imunitar mult mai sensibil, iar plămânii lor sunt mai „receptivi” la substanţele chimice nocive din fumul de ţigară. Studiile au arătat că, în cazul sugarilor, riscul de moarte subită este dublu dacă aceştia sunt expuşi fumului de ţigară.

Din cele peste 4.000 de substanţe conţinute de fumul de ţigară, 200 sunt toxice, iar mai mult de 50, cancerigene. Specialiştii americani au observat că la copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii s-au produs mutaţii genetice care favorizează riscul de apariţie a cancerului.  

Micuții sunt expuși infecţiilor respiratorii

Fumul de ţigară irită ochii copilului, nasul şi gâtul şi duce la deteriorarea funcţiei pulmonare, crescând riscul de infecţii, precum pneumonia, bronşita şi rinofaringita. Copiii cu părinţi fumători au o probabilitate de două ori mai mare de a fi spitalizaţi din cauza unei astfel de infecţii respiratorii, arată studiile. De asemenea, copiii care inhalează fum de ţigară prezintă un risc crescut de a face otită şi astm bronşic, fumatul pasiv crescând şi intensitatea şi frecvenţa crizelor astmatice la cei mici.

Află pe clicksanatate.ro de ce fumatul pasiv crește riscul de ADHD la copii!

INTERVIU. Dr. Liana Gheorghe: „Hepatita C se poate vindeca în proporție de 95-100%“

Adevărat sau fals despre cancerul mamar

Mai multe