Cum îmbunătăţeşte chirurgia robotică actul medical şi în ce cazuri poate fi aplicată

24 august 2020 20:23   Sănătate
Ultima actualizare:

Chirurgia robotică este cea mai avansata forma de chirurgie minim-invaziva. Prin aceasta tehnologie, chirurgii sunt asistati de un echipament robotic de ultima generatie in timpul interventiilor chirurgicale.

Chirurgia robotică permite medicului chirurg să efectueze intervenţii minim invazive cu ajutorul unui set avansat de instrumente şi cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluţie a câmpului operator. Chirurgia minim invazivă este utilizată în principal în intervenţii din sfera chirurgiei generale, urologiei şi ginecologiei.

Procedurile chirurgicale care pot fi realizate robotic, din sfera chirurgiei generale, includ: rezecţiile de colon, rezecţiile de rect, chirurgia bariatrică, tratamentul herniilor inghinale şi ventrale, gastrectomiile, tratamentul herniilor hiatale şi al bolii de reflux gastroesofagian, cura achalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei. Din sfera ginecologiei, se adaugă histerectomiile (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomiile, chirurgia endometriozei. În urologie, intervenţia robotică este de primă intenţie în prostatectomii (chirurgia prostatei), dar este recomandată şi pentru nefrectomii parţiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

Află mai multe pe adevarul.ro

Mai multe