Cum îşi reface organismul stocul de antioxidanţi
19 martie 2019 17:17
Sănătate
Ultima actualizare:
Organismul iese din iarnă slăbit şi demineralizat, de aceea are nevoie de resurse energetice pentru a face faţă schimbărilor de temperatură şi luminozitate. O dietă bogată în antioxidanţi revigoarează corpul şi îl ajută să lupte mai bine cu eventualele boli. Iată care sunt cei mai cunoscuţi antioxidanţi!
Vitamine şi minerale
- Vitamina A şi carotenoidele se găsesc în morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, roşii, varză, pepene galben, piersici şi caise.
- Vitamina C o găsim în special în citrice precum portocalele şi lămâile, dar şi în ardeiul gras, broccoli, legumele cu frunze verzi, căpşunile şi roşiile.
- Vitamina E poate fi asimilată din nuci şi seminţe, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei vegetal şi ulei de ficat.
- Seleniul se găseşte din belşug în peşti şi crustacee, carne roşie, cereale, ouă, carne de pui şi usturoi.
Fructe şi legume
- Fructele de pădure ajută foarte mult în lupta împotriva bolilor. Deşi afinele au dimensiuni reduse, beneficiile pe care le furnizează pentru sănătate sunt enorme. Ele pot stimula funcţia cognitivă şi pot consolida imunitatea.
- Anghinarea are un conţinut ridicat de antioxidanţi şi oferă un aport crescut de vitamine organismului.
- Strugurii sunt o sursă importantă de antioxidanţi, în special cei de culoare închisă. Aceştia sunt bogaţi în flavonoide şi polifenoli care contribuie la păstrarea sănătăţii inimii.
- Fasolea este un aliment foarte sănătos pentru corpul uman întrucât conţine nu doar fibre, ci şi antioxidanţi. Cea roşie conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
- Merele pot fi o gustare perfectă, pot satisface pofta de ceva dulce şi vor oferi organismului vitamine şi antioxidanţi, care contribuie la menţinerea stării de sănătate. Dintre mere, cele roşii sunt cea mai bună sursă de antioxidanţi.
- Cartofii. Nu trebuie să vă feriţi să consumaţi cartofi deoarece prin consumul acestora, organismului i se va face o favoare. Cartofii copţi sunt o sursă importantă de antioxidanţi.
Ciocolată neagră
Ceea ce se spune despre ciocolata neagră este perfect adevărat. Aceasta conţine antioxidanţi puternici şi poate scădea tensiunea arterială, conform www.sfatulmedicului.ro