Cum ne bagă în spital gazele de eşapament!

13 iunie 2017 20:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Peste 40.000 de oameni mor anual din cauza bolilor produse de fumul de eşapament, se arată într-un studiu realizat de o echipă de specialişti din cadrul Colegiului Imperial din Londra. Conform unor studii realizate pe voluntarii care petrec mare parte a timpului în zone cu trafic rutier intens, s-a observat că expunerea prelungită la fum afectează serios plămânii.

Nu există nici o îndoială că orăşenii suferă de mai multe boli, au respiraţia mai sacadată, tensiune arterială crescută şi un nivel de stres peste limita normală. Una din aceste cauze o reprezintă expunerea la noxele gazelor de eşapament. Conform unui studiu publicat recent, din populaţia de 65,14 milioane de cetăţeni, peste opt milioane de copii şi adulţi suferă de astm. 

Recent, cercetătorii au descoperit că particulele emanate de motoarele diesel sunt printre cele mai periculoase elemente poluante din aerul respirat zilnic de orăşeni. Din cauza lor, mulţi oameni ajung să tuşească sec, să aibă atacuri de astm şi senzaţia de sufocare. 

„Simptomele apar din cauza depunerilor acestor particule invizibile pe căile respiratorii, care produc activarea unor reacţii necontrolate ale sistemului respirator”, a declarat Maria Belvisi, autorul studiului. 83% din particulele emise de motoarele diesel sunt chimicale create de om care, într-o anumită concentraţie în aerul respirat, pot produce strănut instantaneu sau tuse productivă. Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) au efecte extrem de nocive pentru ţesutul pulmonar, dezvoltând aproape instantaneu senzaţia de tuse şi sufocare. În plus, aceste hidrocarburi predispun la dezvoltarea unor afecţiuni respiratorii severe, iar primul simptom al acestora este acela de gheară în piept. Cei mai afectaţi de expunerea la acest tip de poluare sunt copii HAP putând afecta pe termen lung dezvoltarea corespunzătoare a sistemului respirator.

Mai multe