Cum ne influenţează hormonii viaţa sexuală
Dacă disfunţiile erectile sunt mai uşor de diagnosticat, pentru dorinţa sexuală nu există unitate de măsură. Acest lucru face ca rolul hormonilor în viaţa sexuală să fie incomplet elucidat.
Dorinţa sexuală se naşte în creier şi depinde de mult mai mulţi factori decât cei hormonali. Persoana care nu simte dorinţă sexuală poate să nu aibă probleme de erecţie sau de atingere a orgasmului.
Fluctuaţiile hormonale afectează viaţa sexuală, dar nu într-o atât de mare măsură pe cât suntem tentaţi să credem. Specialiştii chiar atrag atenţia asupra faptului că prea des dăm vina pe hormoni pentru a justifica alte lipsuri din viaţa noastră.
Testosteronul creşte dorinţa sexuală
Studiile au arătat că testosteronul se face responsabil, într-o anumită măsură, de creşterea libidoului. Hormonul sexual masculin este cel care determină caracterele sexuale secundare, precum îngroşarea vocii şi pilozitatea. Ca şi estrogenul, şi testosteronul este prezent la ambele sexe. Dacă organismul masculin secretă în medie şase mg de testosteron zilnic, cel feminin funcţionează cu doar 0.5 mg de hormon în fiecare zi.
Anumite tratamente, precum anticoncepţionalele, duc la scăderea nivelului de testosteron, ceea ce se manifestă şi prin scăderea libidoului. Iar suplimentarea testosteronului la femei poate intensifica dorinţa sexuală, după cum a arătat-o un studiu britanic, în care participantelor li s-au aplicat plasturi cu acest hormon.
Stresul şi bolile tiroidei pot afecta erecţia
Testosteronul poate scădea şi din cauza stresului, sub acţiunea cortizolului, hormon de adaptare secretat de organism în aceste situaţii. Nivelul scăzut de testosteron se poate manifesta şi prin disfuncţii erectile. Şi afecţiunile tirodiene (hiper- sau hipotiroidia) pot duce la astfel de probleme.