Cum ne "otrăvim" memoria

21 mai 2015 21:09   Sănătate
Ultima actualizare:

Anumite obiceiuri nesănătoase, poluarea şi dieta bogată în grăsimi pot duce, în timp, la scăderea capacităţii de memorare.

Revista „Click! pentru femei“ îţi spune ce să faci ca să ai o memorie brici.

Nu dormi suficient

Specialiştii spun că persoanele care se confruntă cu tulburări de somn nu doar că nu se pot concentra, ci se confruntă şi cu oboseală în timpul zilei, atenţie deficitară şi timp de reacţie redus. Recomandarea standard de opt ore de somn pe noapte nu funcţionează neapărat pentru toată lumea. Dacă te trezeşti obosită şi caşti fără oprire în timpul zilei, este posibil să ai nevoie să dormi mai multe ore pe noapte.

Te stresezi

Grijile pot afecta memoria, arată studii recente. Cercetătorii spun că depresia, anxietatea şi boala bipolară, urmări ale unui stil de viaţă stresant, perturbă circuitele neuronale implicate în buna funcţionare a memoriei. Perioadele prelungite de stres cresc nivelurile de cortizol în creier, ceea ce face ca celulele să-şi piardă plasticitatea, adică abilitatea de a comunica rapid între ele – conexiune denumită sinaptă.  Astfel, înveţi şi-ţi aminteşti cu dificultate.  

Iei medicamente

Multe din pastilele prescrise de medic pot fi vinovate de situaţiile în care eşti uitucă. Antidepresivele, medicamentele pentru inimă, analgezicele narcotice, pastilele care tratează incontinenţa urinară şi chiar antihistaminicele pot afecta capacitatea de memorare. 

Ai o dietă bogată în grăsimi

Alimentele pe care le mănânci joacă un rol crucial în buna funcţionare a memoriei. Dacă obişnuieşti să consumi produse bogate în grăsimi, rişti să ai probleme cu inima şi cu memoria.

Bune pentru stimularea creierului

  • Ceaiul verde. Substanţele găsite în acesta ajută la îmbunătăţirea memoriei şi favorizează dezvoltarea de noi celule în creier.
  • Exerciţiile fizice regulate. Specialiştii recomandă 45 de minute de exerciţii, 4 zile pe săptămână pentru memorie.
  • Legumele şi fructele. Ţelina, broccoli, conopida şi nucile conţin antioxidanţi şi alţi compuşi care pot favoriza producerea de noi celule. 
Mai multe