Cum ne pregătim corpul pentru toamnă. 4 sfaturi esențiale de la un profesor de Yoga

24 august 2021 14:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Mai este doar o săptămână până intrăm oficial în toamnă, anotimpul fructelor aromate și legumelor gustoase. Zilele sunt tot mai scurte și, chiar dacă în timpul zilei avem temperaturi de peste 30 de grade, nopțile și diminețile sunt tot mai reci. Frunzele au început să se îngălbenească și să cadă, iar în supermarketuri rafturile sunt pline cu rechizite pentru școală.

Organismul nostru va trebui să se adapteze la această trecere de la un anotimp la altul pentru că, știm deja, toamna vine și cu viroze ori alte probleme de sănătate.  

Profesorul internațional de Yoga, Dana Ţupa, ne dă patru sfaturi a ne pregăti organismul pentru toamnă. 

1. Vitaminizează-te!  

„După o vară călduroasă, chiar sufocantă, sărurile pierdute prin transpiraţia abundentă ne-ar putea provoca acum crampe musculare, palpitaţii, o digestie dificilă, cariile dentare sau deficitara funcţionare a glandei tiroide. Şi pentru că toamna este bogată în fructe şi legume, de ce nu am încerca o dietă detoxifiantă, dar în acelaşi timp, regenerantă, bazată pe sucuri obţinute din presarea la rece a legumelor şi fructelor?“, propune profesorul internaţional de Yoga Dana Ţupa, potrivit Adevarul.ro

2. Dieta alcalină pentru 7 zile, ca să nu răcim în tot sezonul rece 

Specialiștii recomandă ca înainte să înceapă toamna să adăugăm în meniul nostru zilnic alimente de natură alcalină, pentru a ne îmbunătăţi sistemul imunitar. Această dietă exclude în principal hrana care are în conținutul său zahăr, chir și fructoză, gluten, făinoasele în general, carnea, lactatele, alcoolul, cafeaua.  

“Ideal ar fi ca dieta alcalină să o adoptăm ca stil de viaţă pentru măcar o săptămână pe lună, cu atât mai mult cu cât beneficiile ei sunt incomensurabile, sau cel puţin, să creştem până la 75% hrană de natură alcalină în meniul nostru obişnuit“, susţine Dana Ţuţea 

Este recomandat să mâncăm salate, germeni ai diferitelor plante, seminţe, legume fierte sau crude, sucuri de legume, pudră de orz, ovăz şi grâu verde, spirulină, chlorella, lămâi şi grapefruit-ul care nu este dulce. 

3. Mişcarea este elementul principal 

„Pe principiul respiră şi oxigenează-te, corpul nostru se pregăteşte lejer pentru perioada grea a iernii, cu două sărbători în care petrecem timp excesiv în jurul mesei. Poți încerca o mişcare uşoară şi lejeră în cadrul unor sesiuni de yoga, care îţi facilitează regenerare, tonifiere musculară uşoară, energizare, flexibilitate şi eliminarea stresului. Orice mişcare este bună, mai ales dacă nu este excesivă pentru resursele personale”, susţine profesoara. 

4. Încarcă-te cu soare!  

Următoarele luni vom avea zile cu mai puțin soare, iar corpul ne va fi acoperit de haine lungi, probabil groase. Vom petrece tot mai mult timp în spații închise și vom avea tot mai puține surse de vitamina D3. Astfel că acum este foarte important să petrecem cât mai mult timp în aer liber.  

„Este momentul propice de a petrece timp liber în parc, sub razele blânde ale soarelui de toamnă, sau de ce nu, chiar la mare“, este ultima recomandare a profesoarei. 

Toate acestea și o monitorizare continuă a stării de sănătate ne vor ajuta să avem o tranziție ușoară între vremea caniculară a verii și zilele friguroase de iarnă.  

Citește și:Cum ne pregătim garderoba pentru toamnă

Cu ce ne îmbrăcăm în toamna aceasta.Tendințe pentru acest sezon

Mai multe