Cum poţi face gratuit un RMN

16 octombrie 2015 0:20   Sănătate
Ultima actualizare:

18 milioane de români plătesc asigurări de sănătate şi beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază. În contul acestei asigurări, cu toţii au dreptul să beneficieze atât de îngrijiri, cât şi de investigaţii medicale. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, răspunde astăzi întrebărilor dumneavoastră legate de investigaţiile de imagistică.

Alina Mareş, 42 de ani, Bucureşti: Cum pot face gratuit investigaţii cu ajutorul RMN-ului?Rezonanţa magnetică nucleară, cunoscută ca RMN, este o investigaţie imagistică de ultimă generaţie, neiradiantă şi non-invazivă. Cu ajutorul ei, pot fi investigate toate organele. În anumite cazuri, pacienţilor li se poate administra o substanţă de contrast cu scopul de a delimita leziunea şi pentru a o putea diferenţia de alte patologii.  Această investigaţie costă între 500 – 800 de lei, însă dumneavoastră puteţi beneficia de ea gratuit dacă sunteţi asigurat şi aveţi un bilet de trimitere de la un medic specialist.RMN şi CT-ul sunt investigaţii imagistice care se realizează doar la recomandarea medicului specialist, care întocmeşte un raport în care motivează necesitatea acestor analize.  Cu biletul de trimitere şi cardul de sănătate, dumneavoastră veţi merge mai departe la un furnizor de servicii medicale. Aşadar, pentru a efectua aceste investigaţii din fondul de sănătate, aveţi nevoie de biletul de trimitere de la medicul specialist şi de cardul de sănătate. În  funcţie de fondurile pe care le are la dispoziţie, furnizorul va efectua investigaţia sau vă va programa pentru o dată ulterioară. Altfel spus, veţi fi pus pe o listă de aşteptare. Important de ştiut este că atât în Europa, cât şi în lume, pentru acest tip de investigaţii pacientul este programat. Tot medicul specialist este cel care decide dacă dumneavoastră trebuie să efectuaţi această investigaţie în regim de urgenţă. În acest caz, veţi fi spitalizat pentru efectuarea unor investigaţii complete.

Află ce drepturi ai ca asigurat!

Vrei să ştii ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obţine un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găseşti pe platforma www.drepturilepacientilor.info.  „Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate din România. De aceea am lansat o campanie de informare”, a declarat Cristian Buşoi, medic şi europarlamentar PNL. Buşoi a arătat că, pentru campania „Drepturile Pacienţilor”, a fost lansat un call center, la care răspund voluntari sfătuiţi de 14 medici, şi site-ul www.drepturilepacienţilor.info. Numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil în Bucureşti, între orele 08.00 şi 20.30.

Mai multe