Cum poţi preveni atacul cerebral. Semnele care anunţă că urmează să se întâmple

17 mai 2019 15:06   Sănătate
Ultima actualizare:

Atacul Vascular Cerebral (AVC) reprezintă o leziune cerebrală gravă dată de oprirea aportului sangvin într-o anumită regiune a creierului. Dr. Dan Benţia, medic neurochirug, a explicat pentru Click! care sunt factorii de risc şi cum putem să ne dăm seama că urmează să suferim un astfel de accident.

Accident Vascular Cerebral poate fi ischemic şi hemoragic. În primul caz avem de-a face cu un tromb al unui vas de sânge cerebral, iar în a doua situaţie vorbim despre ruperea unui vas de sânge. În funcție de tipul de accident, de regiunea afectată și de întinderea accidentului vascular, vârsta pacientului și bolile sale asociate, accidentele vascular cerebrale se pot solda cu dureri de cap, amețeli, vertij, tulburări minore de vedere şi pot merge până la comă profundă și deces.

Atacul cerebral. Factori de risc

Factorii de risc care determina apariția accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială oscilantă, creșterea nivelului colesterolului și a grăsimilor sangvine, diabetul zaharat, bolile cardiace care pot determina embolii (n.r. migrarea unui cheag din inima către vasele cerebrale), obezitatea, sedentarismul şi bolile rare de sânge.

Atacul cerebral. Simptomele afecţiunii

Semnele și simptomele că avem de a face cu un accident vascular cerebral sunt durerile de cap, amețelile, tulburările de echilibru, vertijul, tulburările de vedere şi de auz, crizele de epilepsie,deficit motor la nivelul unei mâini sau picior ori la nivelul feţei, tulburări de sensibilitate la nivelul unei jumătăți de corp sau a feţei,  tulburări de comportament, de gândire până la psihoza, dificultăţi în vorbire şi în înţelegere.

Atacul cerebral. Cum se diagnostichează 

Accidentele vasculare intinse de tip hemoragic pot duce rapid la deces, în minute sau ore, averizează specialiştii. "Accidentul Vascular Cerebral se poate diagnostica prin semnele enumerate mai sus sau imagistic. In rol important joacă atât tomografia cerebrală, cât şi RMN-ul cerebral. Electroencefalograma poate diagnostica crizele de epilepsie", a declarat dr. Dan Benţia, medic primar neurolog. 

Atacul cerebral. Tratament

În faza în care pacientul suferă un atac cerebral este nevoie ca acesta să fie transportat de urgenţă la spital. Pe drum, în ambulanţa cu care este condus către unitatea medicală, pacientul trebuie să primească tratament cu perfuzii, oxigeno terapie și să îi fie monitorizate funcțiile vitale.

La spital, pacientului i se fac investigații, analize complete de sânge, examen Computer tomograf sau examen RMN cerebral. Aceste examene pun în evidență tipul accidentului vascular, localizarea și întinderea acestuia şi oferă date precise despre starea creierului pacientului în cauză. 

În cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice pacientul primeşte tratament pentru tensiune, pentru scăderea glicemiei, dar şi tratament nutritiv. În cazul accidentului vascular cerebral hemoragic, localizat superficial, pacientul va fi supus unei intervenţii neurochirurgicale, iar dacă pacientul suferă un accidentul vascular cerebral hemoragic profund va fi nevoie doar de tratament conservator.

"În ultimii ani, în cazul accidentelor cerebrale ischemice s-au dezvoltat tehnici de dezobstrucţie a arterelor cerebrale majore înfundate asemănătoare tratamentului de infarct miocardic acut. Dezobstrucția se desfășoară prin mai multe metode: de la injectarea unor substanțe care topesc cheagul, până la dilatarea vasului cu diferite dispozitive", a completat medicul neurochirurg. 

Durata spitalizării diferă în funcţie de caz, de la câteva zile, în cazuri de accidente vasculare cerebrale ușoare și accidente ischemice tranzitorii, la câteva săptămâni sau luni în cazul unor accidente vasculare cerebrale întinse, care au fost rezolvate prin tratament chrurgical. 

Recuperarea după un accident cerebral

Accidentele vasculare cerebrale întinse pot produce distrugeri importante în creier producând dizabilități serioase și permanente pacienților. Vorbim despre paralizii de membre, lipsa sensibilității pe un anumit membru, tulburări de vorbire şi de vedere, tulburări comportamentale. Pacienții beneficiază de tratamente de recuperare kinetoterapeutică. 

Mai multe