Cum poţi scăpa de alergiile de primăvară
Nas înfundat, secreţii abundente, respiraţie dificilă, strănut excesiv, mâncărimi şi lăcrimare ale ochilor sunt câteva dintre simptomele care anunţă că a venit sezonul alergiilor. Iată cu ce vă puteţi confrunta primăvara, dar şi cum puteţi preveni sau trata alergiile.
Alergiile reprezintă reacţii ale sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal, precum alimente, polenuri sau acarienii din praf. În timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezintă nici o problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o ameninţare.
“O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, peşte şi crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie.
Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamaţia oculară sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul şi, în cel mai grav caz, reacţia anafilactică.
Plante şi alimente recomandate
Specialiştii recomandă plantele depurative şi antialergice: urzica, trei fraţi pătaţi, brusturele, coacăzul negru, afinul, coada şoricelului, gălbenelele, socul şi cicoarea, De asemenea, sunt indicate şi maceratele glicerinate din coacăz negru, măceş şi arin negru.
În ceea ce priveşte alimentele, se recomandă consumul celor bogate în cobalt şi mangan: cereale integrale, legume şi fructe uscate natural (caise, smochine, vi-şine, cireşe, pere) suc de ananas proaspăt fără -zahăr, legume verzi (broccoli, vege-tale cu frunze verzi) fasole, mazăre verde, avocado, ghimbir, ajută la ameliorarea alergiilor. Vacanţele la munte în zone cu păduri de foioase (stejar, fag) ajută foarte mult, întrucât acestea sunt filtre naturale antipolen.
Măsuri de prevenire
Pacienţii cu astm sau rinită alergică declanşate de acarieni, mucegaiuri sau alţi alergeni de interior trebuie să controleze calitatea climatului din casă: tempera-tură scăzută, umiditate scăzută (între 40 şi 50%) şi o bună ventilaţie.
De asemenea, aceste persoane tre-buie să îmbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile şi păturile în huse impermea-bile la alergene. E indicată spălarea săptămânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55˚C-60˚C şi aerisirea zilnică a camerei. Se recomandă evitarea activităţilor exterioare, în aer liber, atunci când concentraţia polenurilor e mare.