Cum poti slăbi mâncând pe saturate. Iată ce poți să consumi în acest tip de dietă
Poate ai încercat zeci de diete, unele care au funcționat, altele nu. Poate ai răbdat de foame și ți-ai înfrânt poftele pentru a avea un corp minunat iar la numai o ”greșeală” ai ”pierdut” tot ce ai muncit luni întregi. Există însă un tip de dietă, un mod de viață, mai bine spus, care te ajută să slăbești mâncând pe săturate.
Este vorba despre dieta volumetrică are în spate 20 de ani de studii și este una dintre dietele noastre preferate, pentru că poate fi transformată cu ușurință într-un stil de viață sănătos, potrivit doc.ro.
Se pare că fericirea noastră și starea de bine, după o masă, este dată de cantitatea de mâncare și nu neapărat de numărul de calorii. Altfel spus, suntem mai fericiți atunci când mâncăm mai mult și mai ușor, decât atunci când mâncăm mai puțin, dar mai sățios, se arată în studiile unui medic nutriționist.
Ce este dietă volumetrică și cum slăbim cu aceasta
Dietă volumetrică ne propune să slăbim chiar și un kilogram pe săptămână, organizându-ne regimul astfel încât să mâncăm alimente mai sărace în calorii. Sunt permise aproape toate grupele alimentare, deci este și una dintre cele mai permisive diete.
Iată ce ai voie să mănânci:
Medicul Barbara Rolls împarte alimentele în 4 categorii, în funcție de aportul caloric și, implicit, de frecvența cu care le putem consuma.
Categoria 1 (densitate calorică foarte mică): densitate calorică mai mică de 0.6
Categoria 2 (densitate calorică scăzută): densitate calorică de 0.6-1.5
Categoria 3 (densitate medie a caloriilor): densitate calorică de 1.6-3.9
Categoria 4 (densitate calorică ridicată): densitate calorică de 4.0-9.0
Regulile dietei volumetrice
Categoria 1 - oricând, oricât
Categoria fericită este cea a fructelor, legumelor sărace în calorii și supelor clare. Poți să mănânci orice fructe vrei, legume ca broccoli, morcovi, castraveți, spanac, ardei, dovlecei, roșii, ciuperci și să îți prepari supe ușoare din legume. Alimentele din această categorie sunt permise în orice cantitate și combinație și ar trebui să reprezinte mai mult de jumătate din alimentația ta zilnică. Evita cartofii, mazărea și porumbul.
Categoria 2 - porții rezonabile
Și categoria 2 include alimente permise, însă în acest caz cantitățile vor fi mai mici. Poți consumă de câteva ori pe săptămână: cereale integrale (orez brun, paste integrale, etc.), proteine slabe (carne de pui, pește slab, curcan), leguminoase (fasole, alune, etc.) și lactate degresate (lapte, iaurt, brânză de vaci).
Categoria 3 - porții mici
Tot de câteva ori pe săptămâna, însă în porții mai mici, poți consuma și alimentele din categoria 3. Mănâncă cel mult 7-8 felii de pâine integrală pe săptămână, 2-3 deserturi (de preferat cu ciocolată neagră și cât mai puțin zahăr), maximum 100 grame de brânză maturată, și 1-2 mese cu mâncăruri mai grase (sosuri, carne de porc, pește mai gras, etc.).
Categoria 4 - rar și puțin
La coada clasamentului stau alimentele cu cea mai mare încărcătură calorică. Acestea ar trebui consumate de doar 2-3 ori pe săptămână și în cantități foarte mici: 100 grame de pui prăjit sau cartofi prăjiți, o felie de tort sau o prăjitură, 3-4 linguri de nuci.
Cum să ținem dieta volumetrică
Niciun aliment nu este complet interzis în dieta volumetrică. Poți include alimente cu o densitate calorică ridicată modificând dimensiunile porțiilor și ajustând celelalte mese, conform healthline.com.
Este important să mănânci 3 mese principale în fiecare zi, 2 gustări și un mic desert zilnic, de preferat după masa de prânz. Acest program îți va asigura cantitatea de energie necesară, pe tot parcursul zilei. Încearcă să iei mereu cina înainte de ora 7 seara.
Sportul este extrem de important pentru dieta volumetrică. Poți face 30-60 de minute mișcare în fiecare zi și antrenamente cât mai variate, care să susțină atât sistemul cardiovascular, cât și masa musculară.
Plan de dietă pentru 3 zile
Iată un exemplu de plan de dietă volumetrică pentru 3 zile de la Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale.
Ziua 1
Mic dejun: fulgi de ovăz cu fructe și un pahar de lapte degresat
Gustare: morcovi cu hummus
Pranz: pui la grătar cu quinoa și sparanghel
Gustare: felii de mere și brânză cu conținut scăzut de grăsimi
Cina: cod la cuptor cu cușcus de legume condimentat
Ziua 2
Mic dejun: iaurt degresat cu căpșuni și afine
Gustare: un ou fiert tare cu felii de roșii
Prânz: chili de curcan cu fasole și legume
Gustare: o salată de fructe cu pepene galben, kiwi și căpșuni
Cina: jumătăți de dovlecei umplute cu carne de vită tocată, roșii, ardei grași și sos marinara
Ziua 3
Mic dejun: omletă cu ciuperci, roșii și ceapă, plus o felie de pâine prăjită de grâu integral
Gustare: un smoothie cu lapte degresat, banane și fructe de pădure
Pranz: supă de tăiței de pui cu o salata de legume
Gustare: floricele de porumb
Cina: paste din cereale integrale cu chiftele de curcan și legume sotate
Vei slăbi constant, aproximativ 1-2 kilograme pe săptămână. Rezultatele nu sunt, însă, la fel în cazul tuturor persoanelor care urmează dieta, motiv pentru care ar trebui să discuți cu un medic nutriționist înainte de a începe dieta.
Citește și:Florin Chilian a slăbit 13 kg în 15 zile, doar cu apă și cafea