Cum poţi trata micoza urechii
Te dor urechile şi ai observat prezenţa unei secreţii galbene şi urât mirositoare? Este posibil să te confrunţi cu o infecţie fungică. Netratată, aceasta poate slăbi auzul sau duce chiar la pierderea lui. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune ce e de făcut!
Infecţia fungică a urechii, cunoscută şi sub denumirea de otomicoză, este cauzată de ciuperca Aspergillus. Aceasta se poate dezvolta din cauza:
- sistemului imunitar scăzut;
- lipsei cerumenului;
- utilizării beţişoarelor
- pentru urechi;
- prezenţei dopurilor în urechi;
- folosirii aparatelor auditive şi a căştilor;
- sporturilor acvatice, cum este înotul. Acestea pot favoriza apariţia micozei, întrucât expunerea repetată la apă duce la îndepărtarea cerumenului şi uscarea canalului auditiv extern.
Inflamaţia, printre simptomele frecvente
Otomicoza debutează cu senzaţia de mâncărime şi de înfundare a urechii. Dacă aceasta începe să doară şi din ea se scurge un lichid urât mirositor de culoare galben sau galben-verzui, mergi de urgenţă la medic. Printre simptomele acestei infecţii se mai numără: umflarea, înroşirea şi descuamarea urechii.
Ce poţi să faci
Doar orelistul poate recomanda tratamentul adecvat, după mai multe investigaţii. Mai întâi, el îţi va curăţa foarte bine urechea, folosind un dispozitiv cu aspiraţie, apoi va face unele teste de identificare a ciupericii şi testarea sensibilităţii sale la medicamentele antifungice. Dacă, în urma controlului, specialistul sesizează că urechea este inflamată, va administra picături pentru urechi cu corticosteroizi, pentru ameliorarea simptomelor şi scăderea inflamaţiei. Apoi, va continua cu un tratament antimicotic.În cazul în care durerile sunt mari, se prescriu şi analgezice. Ai grijă ca pe perioada tratamentului, care ar trebui să dureze între 7-10 zile, să nu-ţi intre apă în urechi. Dacă simptomele infecţei nu se ameliorează după trei zile, ţi se va administra un antibiotic oral.Toate cazurile de otomicoză se tratează. Doar la persoanele în vârstă sau la cele care suferă de diabet zaharat există riscul ca infecţia să se extindă spre urechea internă şi baza craniului. În astfel de situaţii, când este afectat osul craniului, pacientul trebuie internat, pentru că pot apărea complicaţii.