Cum prepari acasă remedii din lumânărică

19 august 2018 19:09   Sănătate
Ultima actualizare:

Supranumită lumânarea-Domnului, această plantă are efecte curative de care putem beneficia mai ales dacă suferim de astm sau de boli digestive. Pentru prepararea remediilor din lumânărică, trebuie să recoltezi frunzele şi petalele, să le laşi la uscat, apoi să le mărunţeşti.

Intern, planta vine în ajutor în afecţiuni respiratorii (tuse convulsivă, bronşită, crize de astm, dureri de piept), boli digestive (dureri de stomac, digestie îngreunată, dureri abdominale cronice şi recidivante, inflamaţia colonului, diaree, gastrită), afecţiuni ale vezicii urinare, inflamaţii articulare, reumatism şi anemie. Extern, ajută la regenerarea părului, hemoroizi şi problem ale pieleii (eczeme, varice, furuncule, psoriazis, arsuri solare.

  • Macerat la rece. Toarnă 1 cană de apă rece peste 1 lingură de plantă uscată. Acoperă şi lasă preparatul la macerat peste noapte. Dimineaţa, filtrează şi pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Omogenizează bine ingredientele şi ţine amestecul la frigider. Consumă câte 2-3 linguri înainte de fiecare masă.
  • Ceai. Pune la fiert în 250 ml de apă 2 linguriţe de plantă uscată. Când a dat în clocot, ia vasul de pe foc, acoperă-l şi lasă-l la infuzat 10 minute, apoi filtrează-l. Bea ceaiul neîndulcit, dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare. Cura se ţine 3 săptămâni.

  • Decoct. Amestecă 2 linguri de flori şi frunze uscate şi mărunţite de lumânărică în 250 ml de apă. Fierbe preparatul 15 minute, completând treptat lichidul. Consumă decoctul strecurat, pe stomacul gol, înainte de micul dejun.
  • Tinctură. Ai nevoie de 1 lingură de lumânărică uscată şi 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Pune ingredientele într-un recipient de sticlă şi amestecă. Lasă soluţia la macerat 10 zile, agitând vasul de 3-4 ori pe zi. Filtrează şi ţine la decantat, în frigider, 6 zile. Strecoară din nou şi depozitează tinctura în sticluţe închise la culoare. Cura se ţine 2 sau 3 săptămâni, când se iau 20-30 de picături, dizolvate într-un pahar de apă, de 2-3 ori, înainte de masă.
  • Vin. Pune într-un litru de vin alb 100 g de plantă uscată şi ţine poţiunea la macerat 10 zile, agitând zilnic. Strecoară soluţia şi păstrează vinul în recipiente închise la culoare, în camere răcoroase. Se administrează câte 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara, 6 săptămâni.
  • Sirop.  Se obţine amestecând 500 ml de decoct de lumânărică cu 500 g de zahăr. Pune preparatul pe foc şi ţine-l până când lichidul devine omogen. Aşteaptă să se răcească, apoi toarnă soluţia în recipiente de sticlă. Se ia 1 linguriţă de sirop, de 3 ori pe zi, în cazul copiilor, şi 2 linguriţe, în cazul adulţilor.
Mai multe