Cum recunoști cardiopatia ischemică

26 octombrie 2016 11:40   Sănătate
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frecvente boli de inimă, cardiopatia ischemică poate fi fatală dacă nu este tratată din vreme.

Tulburarea miocardică afectează arterele coronare, care se blochează sau se îngustează. Prin urmare, mușchiul inimii nu mai primește suficient sânge, oxigen, acizi grași și glucoză. Boala se poate manifesta prin angină pectorală sau poate fi asimptomatică.

Angina pectorală se definește ca durerea care se manifestă inițial la mijlocul toracelui, iradiind ulterior spre umărul stâng, gât sau abdomen. Este resimțită ca un junghi prelungit și se instalează îndeosebi când persoana face efort (merge, urcă scările, ridică greutăți) sau este în repaus. Disconfortul durează câteva minute și încetează când persoana în cauză nu mai face efort sau când se administrează nitroglicerină. Sunt și cazuri când durerea poate să apară spontan, în timpul nopții.

Forma nedureroasă a cardioptiei ischemice oate fi descoperită doar prin investigații amănunțite.

Info

Angina pectorală poate apărea și în condiții de stres de frig ori după mese copioase.

Ateroscleroza, printre cauzele bolii

Leziunile ischemice evoluează în timp și riscul de îmbolnăvire crește odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă moștenirea genetică, și fumatul, obezitatea, sedentarismul, stresul, precum și ateroscleroza (depunerile de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), hipertensiunea arterială și diabetul zaharat duc la apariția acestei maladii coronariane.

Află pe clicksanatate.ro cum se depistează și cum se tratează cardiopatia ischemică!

Ierburi aromatice și mirodenii care te apără de cancer

3 tipuri de semințe pentru o digestie ușoară

Mai multe