Cum recunoşti endometrioza
Considerată a doua mare cauză de infertilitate, endometrioza este una dintre afecţiunile ginecologice diagnosticate tot mai des în ultimul timp. Bine este să ştim care sunt semnele care indică prezenţa bolii, dar şi cum poate fi tratată.
„Endometrioza este o afecţiune ginecologică benignă a femeii în perioada de activitate hormonală ovariană (neîntâlnită înainte de pubertate şi foarte rară după menopauză). Boala constă în creşterea ţesutului care tapetează cavitatea uterină, în peretele uterului, pe colul uterin, la nivelul ovarului, pe trompele uterine, peritoneu, peretele abdominal, vezica urinară, rect, intestine şi vagin“, explică dr. Adrian Viorel Văduva, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în medicină la clinica Polisano din Bucureşti.
Durerile menstruale puternice, printre simptome
La multe femei cu endometrioză nu apar simptome specifice. La altele, boala se manifestă prin inflamaţie, durere puternică în zona abdomenului inferior, dar şi prin sângerări care apar între ciclurile menstruale.
Printre semnele care mai pot indica prezenţa afecţiunii se numără durerile din perioada menstruală (cu iradiere spre zona lombară sau rectală, însoţite de balonare, vărsături şi care apar la sfârşitul menstruaţiei sau la 2-3 zile după oprirea ei), dar şi senzaţia de disconfort din timpul actului sexual.
„Mai pot surveni sângerări anormale uterine (menstre abundente), dar şi care apar în timpul urinării şi a defecaţiei. Acestea pot fi cauzate atât de boală, cât şi de disfuncţia ovariană. Şi infertilitatea poate anunţa prezenţa acestei afecţiuni“, adaugă medicul Adrian Viorel Văduva.
Află pe clicksanatate.ro cum se depistează şi cum se tratează endometrioza!