Cum recunoști un pepene roșu copt fără să-i faci dop? Iată un truc din bătrâni!

8 august 2017 15:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Pepenele roșu roșu este, fără îndoială, fructul-vedetă al lunilor de vară. Dulce, zemos și plin de vitamine, pepenele roșu reprezintă desertul ideal, care nu-ți golește buzunarul și nu-ți încarcă silueta. Singura problemă este să nimerești frctul potrivit, în muntele de pepeni care inundă piețele în această perioadă.

Unii se ghidează după miros, alții îl ciocănesc, să vadă dacă sună a gol, semn că s-a copt bine, iar cei mai neîncrezători îl roagă pe vânzător să-i dea dop rotofeiului, ca să fie siguri că n-au ales un pepene răscopt sau, mai rău, unul de-a dreptul crud.

Există însă o metodă care nu dă greș și nu produce pagube zemoase prin sacoșă. Scriitorul Eugen Istodor împărtășește un truc din bătrâni într-un articol în Dilema Veche. ”Deci aroma nu este întotdeauna valoarea unică. Nu, nu e adevărat că mirosul e înșelător, nu veniți la mine cu ieftinătăți. Este clar însă că mirosul nu-i de-ajuns. Să trecem la mână și degete. Bunicu-miu m-a învățat legea tainică a pepenelui verde. Îl iei în mâini, bine, cu degetele, și-l ­crăpi între picioare. Dacă pârâie, îi bun, ia-l! Îndopi degeaba, se strică, ți-e rușine să tai pepenele cu cuțitul. Plus că acel capac ți se scurge până acasă.”

Mai multe