Cum să alegi cel mai bun pepene
Pentru unii, să nimerească un pepene dulce şi gustos e ca un joc la loterie. Alţii, însă, preferă să nu se bazeze pe noroc, ci pe abilităţile lor de a alege. Pentru că dacă ştii la ce să fii atent, ce să urmăreşti, poţi cumpăra cel mai bun pepene roşu din piaţă fără să trebuiască să tai în prealabil nicio bucăţică din el.
Cum să fie coaja
Un pepene sănătos trebuie să fie simetric, cu o pată galbenă în zona cu care a fost în contact cu pământul. Dacă pata e albă, e semn că fructul nu e copt suficient. Coaja trebuie să fie tare, lucioasă, cu aspect cerat, fără deformaţii şi zone moi. Toate acestea ar putea fi un indiciu că pepenele a fost expus la soare neuniform ori nu a fost udat în mod constant.
În funcţie de formă
Se spune că cei mai rotunzi sunt mai dulci decât cei alungiţi. Însă mai ţine şi de preferinţe.
Mărimea
La acest capitol, mărimea chiar nu contează. Dimpotrivă, un pepene mare ar fi o... mare greşeală. Cei mici sunt mai gustoşi.
Greutatea
Dacă ai de ales între doi pepeni de aceeaşi mărime, alege-l pe cel mai greu. E semn că e plin de apă, nu sec. Ridică-l în mâini şi vezi dacă se simte greu pentru dimensiunea lui.
În funcţie de cum sună
Ca să nu ai surprize, loveşte-l uşor cu degetele. Un pepene copt şi gustos sună a gol.
Codiţa
Şi ea e un reper atunci când căutăm cel mai bun pepene roşu. Trebuie să fie încă verde. Dacă lipseşte sau e uscată, e semn că pepenele e cules mai demult sau e trecut.