Cum să combini fructele la micul dejun
29 aprilie 2020 18:45
Sănătate
Ultima actualizare:
Alimente de nelipsit din regimul alimentar, cu multiple beneficii pentru sănătate, fructele sunt uşor de digerat şi folosite pentru a creşte nivelul de energie. Bogate în antioxidanţi şi fitonutrienţi, ele pot lupta împotriva răcelilor, scad inflamaţiile şi îţi fac pielea şi părul sănătoase. Iată câteva combinaţii de fructe care pot alcătui un mic dejun sănătos!
- Antiinflamatoare: cireşe, ananas şi afine. Ananasul este bogat în vitamina C şi conţine bromelină, o enzimă ce reduce inflamaţia de la nivelul intestinului, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează digestia proteinelor. Combină-l cu afine, bogate în antioxidanţi, şi vitaminele A, C şi E. Antocianina este principalul antioxidant întâlnit în afine şi cireşe, cu proprietăţi antiinflamatoare, de asemenea.
- Detoxifiere: goji, pepene roşu şi lămâie. Pepenele este 92% apă şi conţine un agent detoxifiant major: glutation. De asemenea, este o sursă importantă de licopen şi vitaminele A şi C, care ajută la detoxifiere şi luptă împotriva radicalilor liberi. Lămâia este un puternic detoxifiant şi deţine proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Poate fi consumată împreună cu alte sucuri de fructe sau adăugată într-un pahar cu apă călduţă, ce se bea dimineaţa, pentru a curăţa organismul şi pentru a ajuta sistemul digestiv. Şi fructele goji sunt o sursă bogată de antioxidanţi, vitamine (A, B, C şi E), fier şi coline, necesare ficatului pentru procesul de detoxifiere.
- Antioxidanţi: smochine, grepfrut roşu, rodie şi struguri. Smochinele, grepfrutul roşu şi rodiile sunt bogate în antioxidanţi şi substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de daunele aduse organismului. Resveratrolul conţinut de strugurii roşii oferă un efect puternic antioxidant şi proprietăţi anti-aging. Strugurii sunt bogaţi în luteină şi zeaxantină, ce menţin sănătatea ochilor şi reduc efectele razelor ultraviolete. Rodiile conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi sunt capabile să amelioreze degradarea pielii de către radicalii liberi. Consumă aceste fructe regulat pentru a lupta împotriva bolilor şi pentru a înainta în vârstă cât mai frumos.
- Imunitate: grepfrut, kiwi şi căpşune. Daca ai simptome de gripă sau răceală, combinaţia de grepfrut, kiwi şi căpşuni ajută la funcţionarea sistemului imunitar la capacitate maximă. Kiwi este bogat în vitamina C, care întăreşte organismul şi previne acţiunea radicalilor liberi nocivi. Grepfrutul şi căpşunile sunt, de asemenea, bogate în vitamina C şi ajută în lupta împotriva bolilor. Căpşunile mai conţin vitaminele A şi C, dar şi minerale necesare funcţionării sistemului imunitar.
- Frumuseţe: papaya, fructe de pădure şi pepene galben. Papaya este bogat în antioxidanţi şi nutrienţi necesari producerii de colagen, dar conţine şi o enzimă numită papaină, ce intervine în împiedicarea degradării pielii. Fructele de pădure sunt delicioase şi sărace în zaharuri, dar bogate în antioxidanţi şi vitaminele A şi C. Pepenele galben conţine betacaroten, ce ajută la menţinerea sănătăţii şi strălucirii pielii şi părului.