Cum să cumperi cel mai proaspăt peşte

9 aprilie 2014 18:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Duminică, pe 13 aprilie, de Florii, avem dezlegare la peşte. Iar asta este o veste foarte bună pentru toţi cei care ţin post. În sfârşit vor gusta carne! Însă, mare atenţie la cum o cumperi şi cum o prepari! Peştele stricat poate fi foarte periculos pentru sănătate! Uitece sfaturi ne oferă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi!

Cum alegi peştele din acvariu? Hypermarket-urile au acvarii de unde poţi cumpăra păstrăvii, caraşii sau crapii vii. Cum îi alegi? În primul rând, peştele trebuie să fie vioi. În al doilea rând, nu trebuie să prezinte leziuni pe corp. Priveşte-i cu atenţie aripioarele, coada, solzii.

Examinează ochii peştelui - Dacă vrei să cumperi peşte proaspăt, priveşte-i cu atenţie ochii. Ei trebuie să fie limpezi şi bombaţi. Dacă sunt tulburi şi înfundaţi în orbită, peştele este stricat!

Atenţie la branhii - Branhiile trebuie să aibă o culoare roz, fără mucus. Dacă observi că au o nuanţă cărămizie, nu cumpăra!

Carnea trebuie să fie tare - Un peşte proaspăt are carnea tare, rigidă. Un peşte stricat are carnea flască. Apasă cu degetul în zona burţii. Dacă rămân amprente, este recomandat să nu cumperi!

Verifică solzii - aceştia trebuie să se desprindă greu şi să nu prezinte la suprafaţă mucozităţi.

Cum cumperi peşte eviscerat - Dacă vrei să cumperi peşte eviscerat, priveşte cu atenţie carnea din zona burţii. Dacă se desprinde imediat de pe oase, peştele este vechi.

Ce păţim dacă mâncăm carne stricată - Peştele e foarte valoros din punct de vedere nutritiv însă, dacă nu este proaspăt, te poate băga în spital! Persoanele sensibile pot face şoc anafilactic sau toxiinfecţie alimentară.

De unde cumpărăm? Din locuri special amenajate şi nu de pe marginea drumului, atenţionează Gheorghe Mencinicopschi. De unde ştim de unde a fost pescuit? Chiar dacă e proaspăt, carnea lui poate conţine metale grele, pesticide, chimicale etc. Nu avem de unde să ştim, aşa că ia-l din magazine.

Atenţie cum păstrezi icrele! Icrele proaspete de la peştii răpitori (ştiucă, şalău, păstrăv etc) se ţin în sare, la congelator, cel puţin o săptămână înainte de a fi consumate. Asta pentru că icrele pot fi infestate cu tenie. Sarea şi temperatura foarte scăzută vor elimina parazitul.

Uite cât costă carnea în magazine!

Cora

File pangasius - 20,99 kgFile novac - 22,09 lei kgMerluciu - 23,99 lei kgPăstrăv eviscerat - 23,99 lei kgCrap - 23,99 lei kgMacrou - 22,99 lei kgMedalion crap românesc - 25,99 lei kgMedalion novac - 16,99 lei kgFile cod congelat - 13,99 lei kgRondele somon congelat - 39,99 lei kgMerluciu cu piele congelat - 19,99 lei kgPangasius file congelat - 9,99 lei kgMacrou congelat - 10,99 lei kgŞprot congelat - 5,39 lei kgBiban de mare la vrac - 32,99 kg

Billa

Somon porţionat 500 gr. - 20,99 lei

Profi

Trunchi merluciu Azuris - 14,49 lei kg

Lidl

Păstrăv proaspăt eviscerat - 9,99 lei, 500 g, până pe data de 13 aprilie. File somon proaspăt fasonat - 13,99 lei, 200 gDeluxe ton cu cireşe- 12,99 lei, 110 gDeluxe somon afumat - 39,99 lei, 320 g

Metro

File de crap - 28,89 lei kg Biban de mare - 34,89 lei kgCreveţi prefierţi - 54,59 lei kgMidii vid - 16,69 lei kgFile somon afumat - 11,35 lei 100 grameIcre crap - 9,19 lei, 80 grameTrunchi merluciu Hake - 12,90 lei kg

Carrefour

Şalău Nil file - 39,59 lei kgPăstrăv eviscerat - 22,94 lei kgFile crap - 38,9 lei kgMedalion crap - 38,9 lei kgPăstrăv - 25,99 lei kgFile Novac - 20 lei kgTrunchi crap acvacultură - 32,9 lei kgŞprot sărat - 7,99 lei kgCrap de Dunăre - 21,9 lei kgNovac eviscerat - 12 lei kgDorada - 24,99 lei kgPlătică - 6,5 lei kg.

Peşte la cuptor

Gheorghe Mencinicopschi ne spune cum să preparăm peştele cât mai sănătos. Astfel, peştele se spală, se înlătură solzii, se eviscerează şi se umple, după preferinţă, cu ciuperci, ceapă, felii de roşii, usturoi, ghimbir, capere, iar apoi se condimentează. Se aşază într-o foaie de copt care se rulează şi se leagă la capete. Se dă la cuptor pentru 20-30 de minute. Scrumbiile se pot umple cu sare de mare şi puţin piper. Sunt delicioase!

Mai multe