Cum să mănânci sănătos în post
Primăvara, un regim de detoxifiere a organismului este chiar indicat, iar postul Paştelui e ocazia perfectă. Practic, cine ţine post, împuşcă doi iepuri dintr-un foc. În tot acest timp, nu se mănâncă carne, lapte, ouă sau produse din carne sau lapte şi se evită alimentele care conţin aditivi alimentari ori conservanţi. Pentru a-ţi asigura totuşi necesarul de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale, indispensabile organismului, trebuie să ai o alimentaţie variată şi să respecţi câteva sfaturi date de Georgeta Ionică, farmacist Specialist DONA. Specialistul ne prezintă un regim alimentar sănătos, care ajută corpul să se cureţe de toxine.
• Proteinele se găsesc în majoritatea alimentelor, cu excepţia zahărului şi a grăsimilor pure. Mazărea, fasolea, soia, lintea, năutul, ciupercile, pâinea, cartofii, orezul, seminţele asigură un aport suficient de proteine în perioada postului.
• Glucidele se găsesc, în diferite proporţii, în pâine, fructe, miere, cartofi, linte, năut, orez, paste făinoase, mazăre, fasole boabe şi restul vegetalelor.
• Lipidele sunt prezente în cantităţi mici în alimentele vegetale. Excepţie fac uleiurile (măsline, floarea soarelui, dovleac, porumb etc.), care conţin lipide mai sănătoase decât grăsimile animale. Este cunoscut faptul că lipidele, în special cele animale şi colesterolul, favorizează apariţia bolilor cardiovasculare şi a obezităţii. Postul este o perioadă în care riscurile cardiovasculare scad.
• Vitaminele sunt prezente în alimentele vegetale, în special în cele proaspete. Excepţii sunt vitamina D, care nu se găseşte în plante, şi vitamina B 12, care se găseşte în cantităţi mici, insuficiente. Pe durata postului este bine să se consume suplimente care conțin cele două vitamine.
• Mineralele necesare organismului, cum sunt sodiul, calciul, magneziul, zincul şi fierul se găsesc în cantităţi suficiente în alimentele de post.
Regimul vegetarian este suficient, cu condiţia să fie diversificat şi să includă fructe, legume, cereale, nuci, seminţe şi să fie limitat ca timp (maxim 7-8 săptămâni). Este astfel indicat ca după terminarea perioadei de post, tranziţia către o alimentaţie mai consistentă să se facă treptat şi în cantităţi mici.
Beneficiile postului:
• Contribuie la creşterea longevităţii
• Întârzie apariţia unor boli precum Alzheimer, diabet, dislipidemii, gută sau afecţiuni cardiovasculare
• Este o perioadă de curăţare a organismului de impurităţi şi poate îmbunătăţi funcţionarea ficatului şi a rinichilor
• Dacă alimentaţia este sănătoasă, compusă din fructe, legume, sucuri naturale sau cereale integrale, o persoană poate slăbi, deoarece organismul este forţat să utilizeze din rezervele de energie.