Cum să ne hrănim şi cum să ne hidratăm sănătos în timpul verii

27 iunie 2013 18:01   Sănătate
Ultima actualizare:

Totodată , în timpul caniculei trebuie să ne hidratăm cu lichide care conţin săruri minerale.

Grăsimile -animale sau vegetale -, preparatele care conţin amidon şi alcoolul sunt alimente pe care este bine să le evităm în timpul verii.

Ne adaptăm la dieta de vară?

Dieta de vară face parte din strategia de prevenţie. De aceea, nu oricine se adaptează uşor la rigorile recomandate de nutriţionişti. „Grăsimile de natură animală (carnea grasă de porc, de raţă sau de gâscă), brânzerurile tari sau moi de tipul Chedar, şvaiţer, parmezan, telemea de bivoliţă, foarte bogate în calorii, reprezintă un mare risc pentru sănătatea noastră în timpul verii", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ştiţi să combateţi obiceiurile rele?

Untul conţine 80-82 la sută grăsimi şi 18-20 la sută lapte solidificat. Cine consumă unt şi lapte la aceeaşi masă exagerează. Astfel de obiceiuri alimentare nesănătoase sunt factori de risc pentru sănătate. Aceleaşi obiceiuri cresc riscul apariţiei bolilor grave, printre care :afecţiunile cardiovasculare, accidententele vasculare şi ulcerele. ...

Prevenţie şi diversitate

În strategia de prevenţie trebuie să includem o dietă bogată în mere, ceai verde, usturoi, vinete,porumb, salată verde, castraveţi şi în peşte (cum ar fi tonul, somonul, heringii- cu un conţinut ridicat de acizi Omega 3), alimente care să înlocuiască grăsimile nesănătoase.

Un factor de risc pentru apariţia bolilor de inimă şi a stării de disconfort în timpul verii îl reprezintă trigliceridele. Acest tip de grăsimi, ce se găsesc în sânge, cresc riscul de boală cardiacă, de diabet zaharat şi de atac cerebral. Creşterea nivelului de trigliceride se datorează consumului excesiv de dulciuri şi de alcool, iar aceste produse figurează pe lista alimentelor periculoase, spun nutriţioniştii.

Evitaţi preparatele pe bază de amidon

Pâinea preparată din aluat nedospit, gogoşile, dulciurile cumpărate din magazine şi cele ambalate, precum brioşele, checurile sau cozonacii, toate conţin foarte multe calorii (305-313 la 113 g). Mai mult, aceste aluaturi „cresc" cu ajutorul prafului de copt sau al bicarbonatului de sodiu, ambele bogate în sodiu şi în acizi graşi"trans", periculoşi pentru sănătate. Sigur, o brioşă poate fi relativ sănătoasă, cu condiţia ca aceasta să fie preparată în casă. Pâinea de casă, care conţine grăsimi inofesive (ulei de măsline sau de rapiţă) şi făină integrală, în locul celei rafinate, este o alternativă sănătoasă pentru inimă - motorul vieţii.

Beţi lichide care conţin săruri minerale

Nutriţioniştii ne recomandă ca pe timpul verii, în zilele caniculare, să ne hidratăm cu lichide care conţin săruri minerale sau apă cu lămâie. Apa simplă nu ne este de folos în timpul verii. Totodată, nu trebuie să facem excese consumând lămâie în cantităţi mari, deoarece mucoasa gastrică va avea de suferit.

În acelaşi timp, în sezonul cald nu trebuie să ocolim ceaiurile de mentă, de soc şi de fructe de pădure, nici compoturile de fructe cu scorţişoară şi cu felii de citrice ; toate aceste băuturi ne răcoresc şi ne energizează.

Vara, organismul nostru are nevoie de multe vitamine, iar acest necear de substanţe hrănitoare îl putem lua din caise, coacăze, struguri, pepene galben şi din pătrunjel

Îngheţata de casă, un răsfăţ de sezon

Valorile nutriţionale ale îngheţatei depind foarte mult de ingredientele folosite la prepararea acesteia. Atunci când o preparăm din ingrediente precum : iaurt, ouă şi fructe de sezon, acest tip de îngheţată nu prezintă un risc pentru sănătate, pentru că nu conţine E-uri nocive.

Porţiile mici sunt sănătoase

Vara, putem consuma şi fructe olegianoase: nuci, migdale, fistic, alune caju deoarece conţin vitamine şi minerale. Pentru că aceste fructe sunt bogate şi în grăsimi, trebuie să ne rezumăm la porţii mici (un sfert de cană pe zi). Această cantitate ne asigură un aport de substanţe hrănitoare. Este foarte important ca aceste surse concentrate de nutrienţi să nu fie prelucrate termic.

Mai multe