Cum să slăbeşti ţinând post
20 aprilie 2016 21:00
Sănătate
Ultima actualizare:
Postul Paştelui ajută nu doar la purificarea sufletului, ci şi la curăţarea organismului de toxine. Află din revista „Click! pentru femei“ ce alimente să mănânci şi ce combinaţii să faci în bucătărie şi poţi să pierzi şi din kilogramele în plus.
- Mănâncă orez, cartofi şi paste cu moderaţie. Pentru mulţi, renunţarea la carne înseamnă mai multe produse cu conţinut caloric bogat, cum sunt pâinea, pastele, orezul şi cartofii. Ca să nu-ţi afecteze silueta, mănâncă paste şi orez cel mult o dată pe săptămână. Înlocuieşte pâinea albă cu cea din grâu integral ori din secară şi nu consuma mai mult de două felii pe zi. Fierţi sau pregătiţi la cuptor, cartofii pot fi savuraţi în cantităţi mici, de maximum două ori pe săptămână.
- Alege legume şi fructe de sezon. Fără energie, organismul nu va funcţiona bine, aşa că optează pentru fructe şi legume şi profită de toate verdeţurile primăverii pe care le găseşti din abundenţă pe tarabele din pieţe. Prazul, spanacul, urzicile, leurda, salata şi ceapa verde, untişorul şi măcrişul îţi pot asigura aportul zilnic necesar de vitamine şi fibre. Dacă vrei să te joci, foloseşte combinaţii pe culori: dovlecel ras, bobiţe fierte de mazăre, şi untişor – pentru combinaţia verde, sau sfeclă fiartă, ceapă roşie şi ridichi roşii – pentru combinaţia roşie. Poţi adăuga în aceste salate tofu sau măsline.
- Ai nevoie de fibre. E foarte posibil ca, renunţând la proteinele de origine animală, să ţi se facă foame mai des şi să ai senzaţia că nu te saturi niciodată. Pentru a nu mânca mai mult, ia-ţi proteinele din surse vegetale, cum ar fi ciupercile. Consumă moderat, cel puţin o dată pe săptămână, fasole, mazăre şi linte, dar nu le asocia cu pâine. Fibrele din componenţa acestora îţi vor oferi o senzaţie de saţietate pe întreaga perioadă a zilei.
- Sfaturi pentru meniul zilnic. Ai putea să-ţi începi ziua cu un bol de cereale integrale cu lapte de soia şi fructe deshidratate, care îţi vor ţine de foame şi îţi vor furniza fibre, vitamine şi minerale. La prânz, poţi mânca o supă de legume, o salată de paste integrale cu legume, o salată de cartofi cu leurdă şi salată verde sau o porţie de mâncare de spanac ori de praz. Seara o poţi încheia cu o felie de pâine integrală cu zacuscă sau o salată de legume ori de fructe.
- Alimente permise: pâine integrală sau neagră (2 felii pe zi), ciuperci, mazăre, fasole boabe/păstăi, vinete, spanac, linte, cereale integrale.
- Alimente interzise: covrigei, biscuiţi, orez alb, paste, pâine albă, chipsuri, cartofi prăjiţi.