Cum să te hidratezi corect pe timp de vară! Specialiştii îţi spun ce şi cât e bine să bea un adult

28 iunie 2014 18:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Vara, pe căldură, organismul tău pierde multă apă, prin transpiraţie. Cu atât mai mult dacă desfăşori o activitate fizică în aer liber. Hidratarea este esenţială pentru toate organele, iar dacă nu e făcută corespunzător, în timp, rişti probleme atât la exterior (piele ridată, ternă), cât şi la interior (pietre la rinichi, insuficienţă renală). Iată ce să bei, când şi mai ales cât!

Ce să beiApa este cel mai bun şi mai sigur lichid pe care poţi să-l bei fără restricţii, fără teama că te îngraşă sau că îţi influenţează în vreun fel starea de sănătate. Ceaiurile din plante medicinale sunt şi ele bune, dacă nu le bei îndulcite. Există mai multe tipuri de ceai, indicate pentru diferite perioade ale zilei (unele îţi dau energie, altele au efect de calmare, indicate seara). Lactatele şi sucurile naturale de fructe te hidratează, însă, cum conţin calorii, se beau cu măsură. Sucurile naturale din comerţ nu sunt indicate deoarece conţin mult zahăr, conservanţi şi coloranţi, iar cele carbogazoase cresc aciditatea şi sunt pline de E-uri. Organismul se poate hidrata şi consumând anumite legume şi fructe cu un conţinut mare de apă (castraveţi, roşii, pepene galben, verde, citrice etc.). Nutriţionistul Şerban Damian vă sfătuieşte să nu vă feriţi nici de cafea. Dacă e preparată corect (1-2 linguriţe de cafea solubilă cu 150 ml de apă), corpul poate reţine până la 84% din lichid.Când să beiVedeta Tv Florentina Opriş, specialistă în nutriţie, te îndeamnă să bei un pahar cu apă încă de când te trezeşti. El ajută la activarea organelor interne şi la curăţarea corpului de toxinele acumulate peste noapte. De asemenea, e bine să bei un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă, pentru că ajută digestia. Mai bea apă între mese, atunci când simţi că-ţi e puţin foame. De multe ori, atunci când simţim nevoia să ronţăim ceva, cauza ar fi mai degrabă nevoia de apă. Ea reduce senzaţia de foame şi hidratează corpul.Cât să beiDacă la mâncat există o limită maximă, la băut există o limită minimă, spune dr. Alin Popescu, specialist în medicină sportivă.Vara, un adult trebuie să bea zilnic cel puţin 2,5 litri de lichid pe zi. Cantitatea variază în funcţie de vârstă, sex, de activitatea fizică desfăşurată şi de temperatura mediului înconjurător. Astfel, un bărbat care desfăşoară activităţi în aer liber sau face mult sport poate bea până la 6 litri de lichid. Consumul extrem de mare de lichide poate duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge, aşa că nici să exagerezi nu e bine.

Sfaturi pentru sportivi

Dacă faci mişcare moderat, atunci 500 ml de apă ar trebui să-ţi ajungă. Însă dacă petreci peste două ore la sala de sport specialiştii de pe health.com îţi recomandă să bei ciocolată cu lapte. E bogată în calciu şi sodiu, minerale pe care le pierzi prin transpiraţie. Conţine, de asemenea, carbohidraţi, pentru energie, şi proteine, care îţi repară ţesuturile. Bea apă chiar înainte de a te apuca de sport, dar şi în timpul exerciţiilor, la fiecare 15-20 de minute.

4 soluţii pentru pielea deshidratată

Pe timpul verii, nevoile pielii se schimbă, aşa cum se întâmplă şi iarna. Hidratarea joacă un rol important şi pentru sănătatea pielii afectate de soare, fiind nevoie de o îngrijire specială Semnele unui ten deshidratat sunt: piele uscată, roşie, iritată, apar linii şi riduri fine, împreună cu o senzaţie de disconfort, explică make-up artistul Dana Argeşan în cadrul unui eveniment despre importanţa hidratării. Pentru a remedia rapid situaţia, pe lângă consumul de lichide, specialistul îţi recomandă măşti naturale pe bază de fructe şi legume. Iată 4 exemple:Mască hidratantă cu banană: ai nevoie de un sfert de banană, un ou (gălbenuşul e potrivit pentru tenurile uscate şi albuşul pentru cele grase), o linguriţă de miere şi caimac de lapte.Mască hidratantă cu morcov. Bogat în vitamina A, morcovul ajută la refacerea epidermei, tonifiază tenul lipsit de prospeţime, îl înmoaie şi îl catifelează. Morcovul se dă pe răzătoare, se stoarce sucul printr-un tifon şi se şterge faţa cu el.Mască din avocado şi ulei de migdale. Bogat în uleiuri şi antioxidanţi, avocado hidratează intens pielea. Se iau două linguriţe de avocado bine copt, se pasează, se adaugă puţine miere şi se întinde pe faţă.Mască din caise şi miere. Caisele sunt sursă importantă de antioxidanţi, iar mierea dublează efectul de hidratare. Amestecă 10 caise date prin blender cu două linguri de miere. Măştile se lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi se clătesc cu apă călduţă.

Mai multe