Cum să-ți îmbunătățești atenția și abilitatea de funcționare prin meditație, exerciții și somn

15 septembrie 2022 12:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Indiferent dacă conduci mașina în timp ce un copil strigă din răsputeri pe bancheta din spate, vrei doar să-ți citești cartea preferată într-o cafenea aglomerată sau să joci sloturi în timp ce alte persoane discută gălăgios la telefon, atenția este unul dintre cele mai importante când vine vorba de navigarea și interacționarea cu lumea.

Totuși, atenția are o capacitate redusă, iar asta înseamnă că noi ca oameni putem procesa doar o mână de lucruri deodată. De aceea e esențial să poți discerne distracțiile de adevăratul tău punct de interes pentru că astfel îți vei face viața mult mai ușoară.

Noile cercetări din domeniu evidențiează importanța meditației zilnice, exercițiului și a somnului în îmbunătățirea funcțiilor importante ale organismului, precum și ridicarea gradului de atenție care ne ajută să prioritizăm lucrurile cu adevărat importante și să filtrăm toate interferențele nedorite.

Funcția executivă

Când oamenii de știință au studiat atenția în laborator, rezultatele au arătat că funcția executivă este componenta care sare în ajutorul nostru atunci când încercăm să ne concentrăm într-un cadru ce distrage atenția, precum purtarea unei conversații banale în timp ce serialul favorit rulează la TV sau atunci când avem de-a face cu un impuls, precum împotrivirea de a avea încă un chips de cartof.

Funcția executivă este de asemenea implicată în monitorizarea gândurilor ce ne distrag atenția, precum căderea pe gânduri în miez de zi. Această funcție este afectată de un număr diferit de tulburări, precum ADHD (Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate) sau depresia.

Doar prin implementarea unui program zilnic care să includă meditație, exerciții și menținerea unui ritual de somn sănătos, oamenii își pot spori eficiența funcției executive. Deci dacă îți dorești cu adevărat o schimbare în bine atunci încearcă să faci unele schimbări de mai jos.

Meditație

Meditația este una din cele mai importante căi de a-ți spori funcția executivă. Iar rezultatele se vor vedea chiar și după cinci zile atât timp cât se vor face minim 20 de minute de meditație pe zi. Momentan nu se cunoaște o formă superioară de meditație, dar atât timp cât obiectivul principal e controlul atenției, orice fel de meditație e bună. Printre cele mai importante tehnici de meditație este concentrarea pe respirație în timp ce încerci să risipești gândurile negative.

Alte studii își îndreaptă atenția înspre yoga, care folosește componente ce seamănă cu meditația. Totuși, yoga nu a îmbunătățit funcția executivă precum celelalte tehnici care au ca scop principal controlul atenției. Încă nu e clar cât timp durează aceste îmbunătățiri ale atenției după meditație, dar este clar pentru toată lumea că ele ajută în desfășurarea rutinei zilnice.

Exercițiile

Guvernul Canadei recomandă oamenilor peste 18 ani să facă cel puțin 150 de minute de exerciții pe zi pentru a-și menține sănătatea. Acst lucru joacă un rol semnificativ în funcționarea corectă a funcției executive. De exemplu, oamenii ce fac cel puțin 6 ore de activitate fizică pe săptămână au arătat o funcție executivă îmbunătățită față de cei care duc o viață sedentară. Adițional, cei care fac un sport de performanță nu numai că au îmbunătățiri superioare celorlalți dar și au mai puține greșeli de concentrare în viața cotidiană.

Totuși, contrar meditației, rezultatele activităților fizice se vor vedea puțin mai târziu, deși cele mai recente îmbunătățiri de atenție se pot observa la câteva săptămâni de la începerea exercițiilor.

Somnul

Este de astfel foarte important să luăm în considerare numărul de ore pe care le dormim, deoarece în ziua de astăzi, majoritatea oamenilor își reduc orele de somn pentru muncă sau pentru obligațiile sociale. Deși momentan există puține studii, ele totuși au descoperit într-adevăr că un somn redus va genera o funcție executivă mai slabă. Deși somnul redus nu a avut un impact la fel de mare când vine vorba de componentele atenției ca în cazul meditației sau exercițiilor. În schimb, a făcut oamenii să reacționeze mai încet și mai dispuși la a face greșeli banale.

Totuși, majoritatea acestor cercetări ale somnului au inclus oameni ce au fost ținuți treji 24 de ore. Acest lucru nu este foarte reprezentativ pentru cum reacționează corpurile umane la lipsa somnului în viața de zi cu zi. Cercetările viitoare ar trebui să ia în considerare despre ce impact ar avea calitatea somnului față de funcția executivă.

În concluzie, dacă îți dorești o atenție mai sporită la lucrurile din jur și o concentrare superioară, începe să meditezi, fă exerciții și du-te la culcare repede!

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe