Cum să-ți îmbunătățești memoria de scurtă durată

21 august 2018 12:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Îți uiți des acasă telefonul, portofelul sau alte lucruri esențiale? Te ridici de la calculator și mergi în altă cameră, dar odată ajuns acolo nu mai știi de ce te-ai dus? Nu reții numele unei persoane care tocmai ți s-a prezentat? Acestea sunt doar câteva semne că memoria ta pe termen scurt are nevoie de îmbunătățiri.

Psihologii consideră că memoria noastră este de trei feluri: senzorială, pe termen scurt și pe termen lung. Memoria de scurtă durată acționează ca un depozit temporar, stocând pentru 15-30 de secunde amintirile senzoriale. Ulterior, acestea sunt fie uitate, fie depozitate în memoria pe termen lung. Să ai o memorie deficitară poate fi stânjenitor, însă vestea bună este că există o serie de metode prin care o poți ameliora.

Mișcă-ți ochii!

Mișcările ochilor pe orizontală, de la stânga la dreapta și invers, te vor ajuta să-ți îmbunătățești memoria pe termen scurt prin activarea concomitentă a celor două emisfere cerebrale.

Scrie de mână!

Scrisul de mână te ajută să reții mai eficient decât dacă tastezi la calculator. Memoria de scurtă durată va deveni mai bună și dacă desenezi ceva pe o foaie. Dacă totuși preferi să scrii doar la computer, folosește în exercițiile pentru memorie fonturi deosebite, care să îți solicite concentrarea și să te ajute să ții minte mai ușor ce citești.

Evită zahărul alb!

Zahărul alb deteriorează neuronii, îngreunează procesul de gândire, concentrarea și atenția. Evită declinul cognitiv prin renunțarea la zahărul în exces. Poți să mănânci, însă, o pătrățică de ciocolată neagră: memoria pe termen scurt va avea de câștigat. Efectul benefic este dat de antioxidanții din cacao.

Află pe clicksanatate în ce scopuri mai poți utliza zațul de cafea

Ce fructe au cel mai mult zahăr?

Cele mai eficiente metode să alungi țânțarii

Mai multe