Cum scăpăm de petele pigmentare. Soluţii simple de tratament

22 martie 2019 14:56   Sănătate
Ultima actualizare:

Începe sezonul problemelor de piele a cauzate de expunerea prelungită la soare fără protecţie solară. Acest obicei are ca rezultat apariţia petelor pigmentare, o reală problemă a tenului pentru femei, acestea fiind un semn de îmbătrânire prematură, deseori la fel de neplăcut precum apariţia ridurilor.

Petele pigmentare apar ca urmare a expunerii la soare, dar şi a înaintării în vârstă şi a schimbărilor hormonale, care se produc de cele mai multe ori, în timpul sarcinii. Hiperpigmentarea pielii sau a altor ţesuturi apare ca urmare a depunerii excesive de melanină, pigmentul „responsabil” de culoarea pielii. Afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor pete mai închise la culoare, dispuse de regulă pe faţă, mâini sau decolteu.

Există însă din fericire şi soluţii de prevenire, iar cea mai la îndemână este limitarea expunerii la razele de soare, dar şi folosirea zilnică a cremelor cu factori de protecţie, indiferent de anotimp. 

"Mecanismul care provoacă hiperpigmentarea pielii este acelaşi. Celulele pielii se supraîncarcă de pigment şi atunci apar petele. Deoarece unul dintre rolurile principale ale melaninei este protecţia împotriva radiaţiilor solare, cu cât expunerea la soare este mai prelungită, cu atât mai mult se intensifică secreţia de melanină şi intensitatea culorii pielii.

Tratamentele moderne ajută la reînnoirea mai rapidă a pielii. Peeling-ul chimic medical este o intervenţie non-chirurgicală, minim invazivă, cu ajutorul căreia se realizează o exfoliere progresiva la nivelul pielii. După tratament, pielea urmează să se refacă spre suprafaţă, fiind rejuvenată", a explicat Mădălina Brânduşescu, specialist în estetică la o clinică din Capitală. 

Soluţii pentru diminuarea petelor pigmetare

Prima recomandare a specialiştilor este aceea de a consulta medicul dermatolog. Deși există o mulțime de soluții, naturiste sau din comerț, uneori acestea vă pot face mai mult rău decât bine. De exemplu, sunt cazuri în care sucul de lămâie, un ingredient deseori recomandat în tratarea petelor pigmentare, poate fi o soluție mult prea agresivă pentru piele. Ceea ce este sigur se referă la alimentaţie. Este bine ca în acest caz să consumaţi alimente bogate în antioxidanți. Faptul că frumusețea vine din interior este un lucru deja bine știut, la fel și acela că obiceiurile alimentare influențează în mare măsură sănătatea pielii. Printre alimentele care ajută se numără, cartofii dulci, varză kael, spanacul dar și banalul morcov, datorită conținutului sau de betacaroten.

Citeşte şi:

Ai pete pe față? Iată ce loțiune are efecte de curățare a tenului!

Leacuri blânde de şters pistruii

Mai multe