Cum se prezintă aluniţele tale, la sfârşit de vară?

22 august 2015 21:49   Sănătate
Ultima actualizare:

După o vară petrecută în bătaia soarelui, este cazul să-ţi faci „inventarul” aluniţelor! Vezi dacă şi-au modificat forma, dimensiunile, culoarea, dacă au fost traumatizate sau dacă au apărut altele noi. Pentru că, dacă observi orice mică schimbare, trebuie să mergi urgent la medicul dermatolog, pentru o consultaţie.

Verificarea aluniţelor se realizează printr-un procedeu numit „diascopie computerizată”, care permite examinarea pielii în profunzime şi identificarea precoce a unui melanom. Metoda este neinvazivă, nedureroasă şi oferă posibilitatea calculării unui scor de risc, pentru o mai atentă monitorizare. Se poate realiza chiar şi o hartă dermoscopică digitală unde se stochează informaţiile despre situaţia aluniţelor, pentru o mai bună monitorizare.„Aluniţele au mai multe stadii. Dacă e doar una urâtă, mergi la medic o dată pe an. Dacă îşi schimbă forma, mergi o dată la trei luni, unde vei decide dacă să o scoţi sau nu. Ar trebui să ne îngrijorăm dacă aluniţele (fie cele ieşite în exterior, fie la nivelul pielii) sunt  închise la culoare, maro intens spre negru. Acestea sunt cele mai periculoase şi trebuie urmărit atent dacă îşi schimbă culoarea, mărimea sau forma. Aluniţele pot creşte inofensiv, şi atunci nu e nici o problemă, sau agresiv, caz în care forma nu e rotundă, nici culoarea nu este uniformă”, avertizează medicul dermatolog Viviana Iordache de la Dermalife.Fie că „nu arată bine” şi vrei să elimini riscul de cancer de piele, fie te deranjează (atunci când sunt prezente pe zone de traumatism), poţi alege să le elimini pe cale chirurgicală. Nu este absolut nici un risc, ne dă asigurări Dana Miricioiu, medic estetician în cadrul Class MediSpa. Cea mai bună perioadă este în sezonul rece.

Eu aş scoate aluniţele toamna sau primăvara. În special pe cele care au o anumită coloraţie, care se află pe o zonă de traumatism. Nu există riscul de a declanşa vreun proces malign dacă umbli la o aluniţă. Unele se pot scoate cu laser, altele se excizează chirurgical. La nivelul feţei, vindecarea e mult mai uşoară şi nu rămâne nici un semn, doar pe corp pot rămâne cicatrice. Faţa are un potenţial de cicatrizare mult mai bun”, explică dr. Dana Miricioiu.

Click! spune

Numărul aluniţelor pe care o persoană le are pe piele este stabilit genetic. Soarele nu e responsabil de formarea „mai multor” aluniţe, ci doar poate accelera apariţia lor. Astfel, dacă tu eşti programat să ai 70 de aluniţe, ele vor apărea treptat, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă, însă, stai mult la soare fără protecţie, aluniţele vor apărea mult mai repede în viaţa ta.

Mai multe