Cum te poţi trata de cancer în străinătate

23 decembrie 2018 0:15   Sănătate
Ultima actualizare:

Mulţi români care suferă de cancer şi preferă să se trateze în străinătate apelează la firme specializate în turism medical. Acestea le facilitează legătura cu medicii, se ocupă de suport în traducerea dosarului medical şi pe toată durata tratamentului.

În urmă cu 7 ani, Darius Pencea locuia la Viena când l-a sunat un prieten din România şi i-a cerut să-l ajute. Băiatul lui de 4 ani era bolnav de leucemie şi nu reuşea să intre la nici un spital de stat din Austria. „I-am tradus toate analizele făcute în ţară şi în câteva zile i-am facilitat intrarea la un spital din Viena. M-am simţit foarte bine cu mine să ajut la salvarea unei vieţi, plus că în acel moment am realizat nevoia românilor de a avea un sprijin într-o asemenea situaţie”, povesteşte Darius Pencea, care în câteva luni şi-a deschis firmă de turism medical.

A intrat în contact cu cei mai buni medici din Austria, pe specializări diferite, iar acum este persoana de legătură dintre pacienţii români, în special oncologici, şi clinicile şi spitalele din Viena. Potrivit acestuia, nu există un specific al sistemului medical de sănătate din Austria, ci un standard la nivel mondial. Tratamentele pentru cancer au efecte secundare din ce în ce mai scăzute. Preţurile sunt şi ele mai mari. „Un ciclu de tratament pentru cancer, în funcţie de complexitatea acestuia, poate varia între 4.000 şi 15.000 de euro. Atunci când un pacient apelează la serviciile unui intermediar medical, acesta îi prezintă mai multe oferte, de la mai multe clinici şi spitale, ţinând cont de boala de care suferă şi de bugetul acestuia. După fiecare patru cicluri de terapie,  pacientul face investigaţii de imagistică să vadă dacă tratamentul îşi face efectul. Chiar dacă o schemă de tratament are în spate sute de statistici pentru un anumit tip de cancer, asta nu înseamnă că este şi eficient pentru orice pacient. În această situaţie, dacă celule canceroase nu s-au restrâns, se schimbă schema de tratament”, explică Darius Pencea.

Un avantaj este faptul că rezultatul biopsiei se poate primi şi în câteva zile şi, de asemenea, bolnavul poate afla imediat dacă este compatibil cu tratamentul.

Mai multe